SON DAKİKA
SON DAKİKA


Tükürüklü poşet
26.04.2022

Birkaç gün önce gıda ürünlerinin satıldığı bir yere alışveriş amacıyla ilk kez gittim. Önce neler var diye baktım, alacaklarımı seçtim ve paket yapılması için bekledim. Ürünler pişirmeden, direkt yenilecek ürünlerdi. Böyle yerlerde el hijyenine ne kadar uyum gösterdiklerine artık farkında bile olmadan dikkat ediyorum.

Belki kişisel özelliklerim, belki de enfeksiyon hastalıkları uzmanı olmam nedeniyle, özellikle gıda işi ile uğraşılan yerlerdeki gözlemlerim sıklıkla kendiliğinden gelişen ve eğer bir aksaklık görürsem de çoğu zaman işletme sahipleri ile paylaştığım gözlemler oluyor. Bu kez de öyle oldu.

Genel görüntüde olumsuz bir şey fark etmedim. Alacaklarım konusunda bana bir çalışan yardımcı oldu, ürünleri seçtim ve kesilmesi için bekledim. Bu bekleme süresi, hem seçtiklerimi nasıl paketleyeceklerini görmek, hem de diğer işleyişteki hijyenik hassasiyeti gözlemlemek adına da fırsattı. Daha önce başka yerlerde gördüğüm olumsuzlukları paylaştığımda kimi zaman şaşırdıklarını, kimi zaman gerekliliğini dahi anlamadıklarını da gördüm ama çoğunluğunun bir sonraki uğrayışımda çözüm bulduklarını da fark ettim. Bu nedenle ifade etmekten hiç çekinmedim, bilakis başkalarına da katkım olması adına mutlu oldum.

Seçtiğim ürünler, paketinden yeni alınan tek kullanımlık şeffaf eldivenlerle ve temizlenmiş bir zeminde kesildi, paketlendi ve bir sonraki aşama için ilgili kişiye verildi. Sonrasında da kesilen alan yine aynı kişi tarafından temizlendi, eldivenler çıkartıldı ve atıldı.

Buraya kadar gördüklerim, işletmenin gerçekten hassasiyet gösterdiğinin kanıtıydı diye düşündüğüm sırada, aldıklarımı poşete yerleştiren kişinin önce elini ağzına götürüp tükürüğüne temas ettiğini, sonra da tükürüklü eli ile poşeti açıp paketi yerleştirdiğini gördüm. O kadar yoğundu ki, söyleyeceklerim diğer müşteriler tarafından da duyulup mahçup olmasına neden olur diye düşünerek işletme sahibi olduğunu teyid ettiğim kişiye durumu iletmeye karar verdim.

Gıda işi ile uğraşılan bir yerde temiz ellerin kullanılması gerektiğini, paketleme ya da poşetleme dahi olsa tükürüklü ellerle temas edilmemesini, sonrasında o ellerle farkında olmadan başka yerlere de dokunulabileceğini, oradaki tüm gıdaların pişirilmeden tüketileceğini ve tükürük teması olduğunda ağızda bulunan bakteri ya da gündemde olan Covid virüsü gibi pek çok virüsün başkalarına taşınabileceğini ve buna özen gösterilmesi gerektiğini anlattım. Pişirilecek ya da paketli gıda olsa bile hiç kimsenin, üzerinde başkasının tükürüğü bulunan bir şeyi almak istemeyeceğini de ilettim.

İşletme sahibi uyarım için teşekkür etti ve uygun bir dille ilgili kişiye neler yapması gerektiğini anlatacağını ve sonrasında da kontrol edeceğini ifade etti. O bölümde çalışanların gıda tarafına geçmediklerini de iletti ve bana yeni ürünler hazırlattı.

Bu konuya daha önce karşılaştığım bir kaç durum sonrasında da değinmiştim fakat yaşadığım bu olay nedeniyle tekrar hatırlatmak istedim.

Lütfen sizler de gördüğünüz aksaklıkları iletin ki farkındalık artsın. Hiçbirimiz üzerine tükürülmüş gıdayı almayız değil mi? Aynı ellerle ekmeğe, peynire, zeytine, meyvelere, sebzelere ya da aklınıza gelecek her ne gıda var ise ona dokunulduğunda olan şeyin, bundan bir farkı yok aslında.

Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap