SON DAKİKA
SON DAKİKA


Tercih Bizim!
6.02.2021

Merhabalar. Hepimizin farkında olduğu ve net şekilde gördüğümüz bir gerçek var. Tedbirli davranınca ve özen gösterdiğimizde vaka sayılarında belirgin azalma oluyor ve vaka sayısı ne zaman azalsa ardından yine bir yükselme eğilimine giriyor.

Bunun elbette ki birden fazla nedeni olabilir ama benim kişisel gözlemim bunlar içerisinde en önemlisinin, vaka sayılarındaki azalmanın bizleri rahatlatması ve tedbirler anlamında gevşetmesi. Halbuki güzel bir noktaya ulaşmışken yani hasta sayısında uzun bir aradan sonra düşüş görülmüşken daha dikkatli davranmamız gerekiyor çünkü bu kritik bir seviye. Ya daha tedbirli davranarak hep birlikte el birliği ile ortadan kaldırırız ya da bitmeden “bitti” diye düşünerek bulaşmaya neden olacak davranışlar sergileriz. Seçim sizin, bizim yani hepimizin.

Son dönemde sağlık personeli ve ileri yaş grubunun aşılanması toplumsal bağışıklık anlamında elbetteki çok faydalı olsa da, aşının etkisinin hemen başladığının düşünülmesi gibi bir bilgi eksikliği nedeniyle de tedbirlerde biraz gevşeme olduğunu gözlemliyorum. Davranış şekli olarak bulaş riski taşıyacak tutum sergileyenlerden duyduğum “Ama ben aşı oldum” cümlesi bilgi eksikliği olduğunun açık bir göstergesi ne yazık ki. Henüz hiç kimseye ikinci doz aşı yapılmadı. İlk aşıdan 28 gün sonra 2.doz aşı yapılacak ve bundan da yaklaşık 10 gün sonra aşının koruyucu etkisi (eğer koruyucu antikor oluşumuna neden oldu ise) başlayacak. Yani hem süre olarak yetersiz, hem de aşı her yapılanı koruyacak diye bir şart yok. Kaldı ki aşı yapılmış ve korunuyor dahi olsak bunun ne kadar devam edeceğini bilmediğimiz için kişisel tedbirlerle korunmaya devam edeceğiz.  Hasta sayısındaki artışın bir nedeni de bu, aşılanan kişilerin aşının etkisinin hemen başladığını düşünmeleri.

Sağlık Bakanlığımız yaklaşık 2.400.000 kişinin ilk doz aşılamalarının yapıldığını ve ikinci parti aşıların güvenlik testlerinin tamamlanmasından sonra 65 yaş üzeri ve aşama aşama diğer gruplar için planlandığını bildirdi. Aşı etkisinin başlaması için belirli bir süreye ihtiyacımız olduğu unutulmamalı.

Şu an ülkemiz için endişe verici boyutta olmasa da görülen mutasyona uğramış virüs suşları açısından da uyanık olmamız gerek çünkü bulaştırıcılığının daha yüksek olduğuna dair bulgular mevcut. Ülkemizde saptanan İngiltere mutant sayısı 196 olarak bildirildi. Bunun dışında iki Güney Afrika ve bir de Brezilya tipi mutant tespit edildi. Sayıların çok olmaması bizleri yanıltmasın çünkü biliyoruz ki salgın bir virüsle bize çok uzak bir ülkede başladı ve dünyaya yayıldı.

Bulaştırıcılığının artmış olduğuna dair bulgular olan, hastalığı geçirenlerin de tekrar geçirebileceğini gördüğümüz, hem hastalığı geçirenlerin, hem de aşı ile oluşan koruyuculuğun bir süre sonra kaybolduğunu bildiğimiz bir hastalıkla karşı karşıyayız artık.

Bu kritik zaman sürecinde maskemizi doğru ve etkili kullanmaya, kullanılmış maskeleri etrafa temas ettirmemeye, sosyal mesafeyi korumaya, el ve vücut hijyenimize özen göstermeye mecburuz.

Aynı zamanda kalabalık ortamlar oluşturmamaya, kalabalık ortamlarda bulunmamaya, kapalı alanlarda bir araya gelmemeye, yemek-içmek gibi aktivitelerde koruyucu önlemlere uymaya artık her zamankinden daha fazla dikkat etmek durumundayız. Bu süreçteki davranışlarımız sonraki günler için belirleyici olacak. Tercih bizlerin..

Güzel günler dileğiyle.

Sağlıcakla kalın..

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap