SON DAKİKA
SON DAKİKA


Tedbire devam!
8.01.2022

Merhabalar. Salgında vaka sayılarının hızla arttığı bir döneme daha girdik. Artan hasta sayısının yansıyan sonuçlarını, hem hastalığın şiddeti hem yatak doluluk hem de kayıp oranı anlamında görmek için en az 2 haftalık bir süreye ihtiyacımız var. Şu anda içinde bulunduğumuz zaman dilimi, artış hızındaki ivmeyi azaltmamız açısından önemli. Hep söyledik, yine söyleyelim, virüs mutasyona uğrasa da, yapısını değiştirmeye çalışsa da, yeni varyantlar oluşsa da ondan korunmak için önerdiklerimiz hiç değişmedi. Maske, mesafe, hijyen ve tabii ki aşı, korunmamız için gerekli olanlar. Bildiklerimizi bir kez daha hatırlatmakta fayda var. Kalabalık ortamlarda bulunmayalım. Kapalı mekanlarda maskesiz-mesafesiz bir araya gelmeyelim. Virüsün bulaştırıcılığı yüksek ve bulaşması anlık. Yemek yenilmesi, sigara içilmesi gibi maskesiz bulunmak zorunda olduğumuz zamanlarda yalnız kalmaya özen gösterelim, mesafeyi mümkün olduğunca açalım. Sigara içimi sırasında üflemenin virüsü daha uzak mesafelere ulaştırabileceğini unutmayalım. Ağzımıza, burnumuza, maske dış ya da iç yüzeyine dokunduğumuzda ellerimizi mutlaka yıkayalım. Ortak kullanılan alanlardaki kapı kolları, asansör düğmeleri, ışık açıp kapama yerleri, telefon ahizeleri, bilgisayar klavyeleri gibi temasın çok olduğu yerleri hızlı yüzey dezenfektanları ile gün içerisinde silelim, bu alanlara temastan sonra ellerimizi yıkayalım. Virüsün ana bulaşma yolunun damlacıklarla olduğunu unutmayalım. Maske bu nedenle olmazsa olmazlardan.

Maskelerimizi doğru ve etkili kullanalım, kullandıktan sonra muhafaza ederken iç ve dış yüzeyinin birbirine temas etmemesine özen gösterelim. Maskeli de olsak mesafenin önemini unutmayalım, mesafeli olmayı ihmal etmeyelim.  Hastalarımızın çoğu aşısız ya da aşıları üzerinden uzun zaman geçenler veya hatırlatma dozlarını olmayanlar. Tanımlanmış hatırlatma dozlarımızı mutlaka yaptıralım. Bu süreçte en önemli alanlardan birisi okullar, diğeri toplu taşıma araçları. Her ikisinde de maskesiz asla bulunmamaya, bulunanları uyarmaya, mesafeyi korumaya özen gösterelim. Özellikle çocukları korumak için ailelere ve okul idareleri başta olmak üzere sevgili öğretmenlerimize çok iş düşüyor. Şu ana kadar ki yurtdışı verileri bize çocukların daha yüksek oranda etkilendiğini gösterdiği için onları korumak, onlar aracılığı ile ailelere taşınmasını önlemek de kritik ve hassas olunması gereken noktalardan.  Hastalığı bir kez, hatta iki kez geçirmiş olmak da sizi yanıltmasın, tekrar geçirenleri görmeye başladık.  Şikayetiniz olduğunda PCR testinizin negatif olmasının hasta olmadığınız ya da bulaştırmadığınız anlamına gelmeyeceğini de lütfen unutmayın.  Tedbire devam, herkese selam. Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap