SON DAKİKA
SON DAKİKA


Tedbir
16.11.2021

Merhabalar.

Covid19’la enfekte olmuş ve herhangi bir nedenle yatış kararı verilmiş hastaları hastanede günlük değerlendirirken, solunum sıkıntısı çekenlere yoğun bakım yeri bulup naklini sağlarken, yoğun bakımlarda yatanları her gün düzenli şekilde takip edip olumlu ya da olumsuz gelişmelerden haberdar olurken salgının ciddiyetini ve halen tüm hızıyla devam ettiğini çok açık şekilde görüyorum. Hastane dışındaki sosyal yaşamda, sokaklarda ve kalabalık alanlarda şahit olduklarım, fotoğraflar, konser görüntüleri, restorantlardaki davranışları gözlemleyince de, herhalde farklı dünyalarda yaşıyoruz diye düşünüyorum. İkisi arasında “dünyalar kadar fark var” ifadesi bu kez tüm gerçekliği ile ortada olduğunu hissettiriyor bana.   Günlerce evden çıkmadığımız zamanlar varken şimdi devam eden salgına rağmen maalesef olmaması gereken bir rahatlık içerisindeyiz. Elbette bir araya gelelim, gezelim, eğlenelim ama bunu maskeli ve mesafeli yapalım. Özellikle risk grubunda olanları ve aşısızları kalabalık yerlerde maskesiz ve mesafesiz görünce hem üzülüyor, hem de bu rahatlığın nedenini ve neye güvendiklerini merak ediyorum. Tabii ki her birey kendi davranışlarının sorumluluğunu alıyor ama ortada da topyekûn mücadele ettiğimiz bir hastalık var.

Son dönemde dikkat çeken başka bir durum da, Covid19 virüsü benzeri şikayetleri olanların testleri negatif çıkınca sanki kesinlikle hasta değilmiş gibi davranmaları, test negatif bile olsa Covid olma ihtimalini yok saymaları, sosyal yaşamlarına maskesiz-mesafesiz ve kalabalık alanlarda bulunarak devam etmeleri. Bunun dışında, aynı ev içerisinde yaşayan bir aileden 3-4 kişi pozitif olup 1-2 kişi negatif olunca, test sonucu negatif çıkanların şikayetleri olmadan da hastalığı geçirebilecek olduklarını ve yine aynı şekilde PCR testleri negatif bile olsa virüsü taşıma ve bulaştırma ihtimalleri bulunduğunu unutmaları.

Biliyoruz ki Covid19 ile enfekte olsanız bile testiniz negatif çıkabilir. Hem şikayeti olup testi negatif olanlar, hem de temaslı olup testi negatif çıkanlar lütfen “kesinlikle” virüs taşımıyor olduklarını düşünmesinler, kalabalık alanlarda maskesiz-mesafesiz bulunmasınlar, korunmaya ve korumaya özen göstersinler çünkü bizim tek değerlendirme şeklimiz PCR testi değil.

PCR testi negatif olan fakat akciğeri yaygın etkilenen, tomografide tipik Covid19’a özgü akciğer bulguları olan, yoğun bakım ihtiyacı doğan yüzlerce hasta takip ettik ve takip etmeye de devam ediyoruz.

Özellikle aşısızlar, gebeler, obezler, 65 yaş üzerindekiler, altta yatan diyabet, hipertansiyon, kronik kalp, akciğer, böbrek ya da bağışıklık sistemi hastalığı olanlar iki kat daha fazla tedbirli olmak durumunda ama aslında “hepimiz” bir süre daha tedbirli davranmak zorundayız.

Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap