SON DAKİKA
SON DAKİKA


Sorumluluklar
28.09.2020

Merhabalar,

Salgın boyunca Covid19’dan korunma yollarını, neler yapmamız ve nelere dikkat etmemiz gerektiğini ben ve bu mücadele içinde ter döken diğer meslektaşlarım, her fırsatta anlatmaya çalıştık. Vaka sayısının gün geçtikçe artmasıyla birlikte, şikayeti olsun ya da olmasın testinde pozitiflik saptananların ya da karantina önerilenlerin uygulaması gereken birkaç noktaya dikkat çekmek istiyorum çünkü bu konuda hassasiyet gösterilmediğini duyuyor ve görüyorum.

Şikayetiniz olsun ya da olmasın burun ve/veya boğazınızdan alınan sürüntü örneği sonucunuzun pozitif gelmesi, vücudunuzda Covid19 virüsü bulunduğu anlamına geliyor. Virüs bulunması da şikayetiniz olsun ya da olmasın bulaştırabilir olmanız demek. Yani bu da, bundan sonra her zamankinden daha fazla ve daha özenli bir şekilde maske kullanmanız, mesafeye ve hijyene dikkat etmeniz gerektiğini ifade ediyor. Konuşma, gülme, öksürme gibi eylemler virüsün sizden başkalarına bulaşmasını kolaylaştırdığından, maske mutlaka kullanılmalı ve mesafeye dikkat edilmeli. Ayrıca ağzınıza, burnunuza, gözünüze temas ettikten sonra ellerinizi yıkamadan asla ortak kullanılan alanlara ve malzemelere (asansör düğmeleri, korkuluklar, kapı kolları, kağıt ya da metal para, ortak kullanılan kağıt havlu, peçete) temas edilmemeli çünkü sizden sonra bu alanlara temas edecek olanlara virüs bulaşmasına neden olabilirsiniz.

Test sonucunuz negatif olsa bile akciğer filminiz ya da akciğer tomografiniz Covid19’a bağlı enfeksiyonu destekler bulgulara sahipseniz de bulaştırma ihtimaliniz mevcut çünkü testin virüsü saptama olasılığı %100 değil ne yazık ki. Bu nedenle size karantina önerilmiş ise etrafınızdakilere bulaştırmamak için aynen test sonucu pozitif saptanmış olanlar gibi maske, mesafe ve hijyene dikkat etmeniz gerek.

Bir de bunlar dışında, testi pozitif saptanmış olanlar ve ya biraz önce bahsettiğim tomografisi Covid19’la uyumlu olup testi negatif olanlarla temas edip karantina önerilenler var. Yani hasta değilsiniz fakat hasta ile tanı konulmadan önce temas öykünüz mevcutsa da aynı şekilde önerilen sürede (hastalığın kuluçka süresi 14 güne uzayabildiği için 14 gün) karantinada olmak ve maske, mesafe, hijyene dikkat etmek gerekiyor çünkü bu süre içerisinde size de bulaşmış olabilir.

Hastalığın bulaşması ve yayılmasını sağlayan, şikayeti olsun ya da olmasın Covid19’la enfekte kişiler. Burun ve/veya boğazdan alınan sürüntü örneği negatif olsa bile diğer bulguları bu enfeksiyonu destekleyen hastalar da aynı şekilde bulaşma ve yayılmaya neden olmakta. Bu nedenle, hasta sayısının arttığı son günlerde bu kişilere her zamankinden daha fazla sorumluluk düşmekte. Eğer sizler önerilere uymaz, maske kullanmaz, mesafeye dikkat etmez, hijyene önem vermez, karantina sürenizde başkaları ile temas ederseniz, diğer insanlara virüsün bulaşmasına ve belki de hayatlarını kaybetmelerine neden olabilirsiniz.

Ciddi bir sorumluluk altında olduğunuzu unutmadan, bir kaç basit önlemle hareket etmenin hayat kurtaracağını hatırlatarak güzel günler diliyorum. Sağlıcakla kalın…

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap