SON DAKİKA
SON DAKİKA


Sonbahar'da enfeksiyona dikkat
25.09.2019

 
Merhabalar..

Sonbaharın gelişi ile birlikte hava sıcaklıklarında düşüşler oldu. Mevsim geçişlerinde havaların soğumasıyla birlikte, kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçirmeye başladık. Bu nedenle özellikle solunum yolu, damlacık ve temas ile bulaşan hastalıklarda bu dönemlerde artış görülmekte. Okulların açılmasıyla birlikte çocuklarda daha kalabalık ve kapalı ortamlarda bulunacaklarından, onlar içinde solunum yolu enfeksiyonları riski diğer zamanlara göre artmakta. 

Peki ne yapalım? Nasıl korunalım? Nelere dikkat edelim? 

Öncelikle bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenelim, fiziksel aktiviteyi ihmal etmeyelim, bol su içelim ve mümkünse stresten uzak kalalım. Çünkü güçlü bir bağışıklık sistemi, enfeksiyon hastalıklarından korunmak için gerekli temel destektir. Kişisel hijyenimize önem verelim ve özen gösterelim. Ellerimizi sık sık yıkayalım. Herkes tarafından kullanılan kapı kolları, asansör düğmeleri, toplu taşıma araçlarında tutulan alanlar, metal-kağıt paralar ve gün içerisinde farklı ellerin temas ettiği her materyal pek çok mikroorganizma barındırmakta. Bunun bilincinde olarak ortak kullanılan alanlara temas ettikten sonra ellerimizi gıdaya ya da ağzımıza, yüzümüze, gözümüze temas ettirmemeye dikkat edelim, en kısa sürede yıkayalım. Öksüren, hapşıran, burun akıntısı olan yani solunum yoluna ait bulguları bulunan kişilere hastalıkları süresince sarılmak, öpmek ve tokalaşmaktan kaçınalım. Hastaysak da mutlaka maske kullanalım, hastalık süresince mümkünse evde dinlenelim, kalabalık ortamlarda bulunmayalım, özellikle çocuk, gebe ve yaşlılar başta olmak üzere diğer kişilere mikroorganizma bulaştırma potansiyeli nedeniyle yakın temastan kaçınalım. Bu hastalıklarda mikroorganizmalar genelde 1 metreden daha uzağa ulaşamayacaklarından yakın temastan kaçınmak yeterli olacaktır. Aynı ortamda bulunma zorunluluğu varsa maske kullanımı, sonrasında ortamı havalandırmak da fayda sağlayacaktır. Tüm bunlara dikkat etmek ve bu konuda farkındalık oluşturarak dikkat edilmesini sağlamak solunum yolu, damlacık ve temasla bulaşan enfeksiyonlarda belirgin azalma sağlayacaktır. Bu konuda hassasiyet göstermeyenleri  gerekirse uyaralım. 

Enfeksiyon hastalıklarından korunmanın en kolay, en basit, en ucuz ve en etkili yolunun el yıkamak olduğunu bir kez daha hatırlatarak sağlıklı günler diliyorum.. 

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap