SON DAKİKA
SON DAKİKA


Salgın ve Bedel
12.01.2021

 
Merhabalar, Aylardır salgını, nasıl korunacağımızı, neler yapmamız ve neler yapmamamız gerektiğini konuşuyoruz ama korunmada hala tam anlamıyla istediğimiz düzeye ulaşamadık.

Alışveriş için markete gidiyoruz, maskesi sadece ağzını kapatmış olanlar dikkatimizi çekiyor. Sosyal medyada maskesiz-mesafesiz fotoğraflara tanık oluyoruz. Karşılaştığımız birisinin konuşurken maskesini, belki de farkında bile olmadan, indirdiğini ya da sürekli maske dış yüzeyine temas ettiğini görüyoruz ya da kullanılmış maskelerin dış yüzeyinin başka alanlara da temas edecek şekilde çantalarda, ceplerde taşındığına şahit oluyoruz.
Asansör düğmeleri ya da ortak alanlardaki kapı kollarına kullandığı ve atacak olduğu maskesi ile dokunan, asansöre maskesiz binen, marketlerde elini tükürükleyip poşeti açmaya çalışan ve sonrada o ellerle meyve-sebze seçen, maskeyi koluna takıp oturduğu yüzeylere temas ettiren, öksüreceği ya da hapşıracağı sırada maskesini çenesine indiren, bir arada sigara içen, evlerde toplanan, sosyal mesafeyi korumayan, şikayetleri olunca doktora gitmek, test vermek ve karantina uygulamak yerine geçer diye bekleyip insanlarla temasa devam edenleri görünce, hasta artışı ile yaşadığımız ikinci dalganın aslında bir bedel olduğunu anlıyorum. Tedbirsizlik, dikkatsizlik ve önemsememe bedeli. Ve ne yazık ki bu bedeli, kendisi dikkat etmiş olsa da etrafındaki başkalarının dikkatsizliği nedeniyle canıyla ödemiş olanlar bulunuyor. Sizler de çok duymadınız mı “Aslında çok dikkatliydi, hiç kimse ile görüşmezdi, maskesini hiç çıkarmazdı, ellerini sık sık yıkardı, aylardır kimsenin evine gitmedi, kimseyi evine kabul etmedi” diyen ve hasta oluşuna şaşıranları.

Yaklaşık 10 ay olmasına rağmen hala bunları öğrenemediysek ya da teorikte biliyor olmamıza rağmen pratikte uygulayamıyorsak önce kendimizi sorgulamamız lazım.

Kişisel olarak korunmayı başaramadığımız için toplumsal korunma anlamında devreye giren kısıtlamalar da bir yere kadar etkili oldu ama yetmeyeceği de çok açık. Şimdi tüm beklentimiz aşı ile antikor oluşturarak bulaşmayı önlemek, hasta sayısını ve ölümleri azaltmak.

Aşı ile ilgili pek çok şey yazıldı, çizildi, bizlerin de zaman zaman aklımıza takılan bazı sorular oldu ama zaman ilerledikçe gördüğümüz sonuçlar ve bugün geldiğimiz noktadaki ara veriler bize, aşı ile Covid19’a karşı antikor geliştirilebildiğini gösterdi. Bu antikorların ne kadar kalacağı, ne kadar koruyacağını konusunda en sağlıklı verileri uygulamalar sonrasında söyleyebileceğiz çünkü virüs zaten 1 yıldır hayatımızda, aşı üretim zamanı belli ve bu süreleri çalışmalarla söyleyebilmemiz için bekleyecek vaktimiz yok.

Aşı yapılmasının, korunmanın bırakılabileceği anlamına gelmediğini de hatırlatmış olalım. Aşı olacağız fakat korunmaya da devam edeceğiz çünkü biraz önce bahsettiğim sonuçları ilerleyen zamanlarda görmemiz lazım.
Güzel günlere en kısa sürede ulaşmak dileğiyle.

Sağlıcakla kalın.

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap