SON DAKİKA
SON DAKİKA


Sabır!
26.01.2021

Merhabalar. Covid19’a bağlı vakalarımız, kişisel ve toplumsal tedbirlerimizle her geçen gün azalıyor. Sayısal değer olarak azalma önemli olsa da, ülkemizde hala her gün tespit edilen 5000’in üzerinde vaka ve günlük 100’ün üzerinde ölüm var. Bu rakamlar öncesine göre şu an için umut verici elbette ama aynı zamanda da kritik bir sürecin göstergesi.

Her gün açıklanan bu tabloyu değerlendirirken “Nasıl olsa hasta sayısı azaldı” ve “Zaten aşı da olduk” düşüncesi ile bu zamanda rehavete kapılır, tedbirleri gevşetir ve her şeyin normale geldiğini düşünürsek, istediğimiz sonuca ulaşmak için daha fazla dikkat etmemiz gereken bu zamanı değerlendirememiş oluruz.

Sonuçta halen etrafımızda hasta olduğunu bilmeden dolaşan, hasta olan, bulaştırıcılığı bulunanlar var ve virüs de aynı, hatta mutasyonlarla daha bulaştırıcı olma ihtimaline sahip olabilecek bir virüs.

Bunu özellikle ifade etmek istiyorum çünkü bu azalışı aylardır bir araya gelmeyen insanların birlikte vakit geçirebilme, hava soğuk olduğu için açık alanlarda değil kapalı mekanlarda toplanabilme, işi olmayanların değişiklik olsun diye düşünerek dışarıya çıkması için fırsat olarak görme anlamına gelmediğini ve bu davranışların şu an için riskli olduğunu hatırlatmak istiyorum.

İlk gün bir hasta ile başlayan salgında gösterdiğimiz dikkatin, 5000’li hasta sayılarını azalmış kabul ettiğimiz bu dönemde de gösterilmesi gerektiği zaten çok açık değil mi? Sayılar azalmış olsa da her gün yeni hastalarımız oluyor, yoğun bakım ihtiyacı olanlar bulunuyor ve ölümler azalsa da kayıplar verilmeye devam ediyor.

Aşı uygulananlar için de, şunu tekrar hatırlatmakta fayda var. Aşının etkisi 2.dozu yapıldıktan yaklaşık 10-15 gün sonra başlayacak. Kimde ne kadar koruyucu olacak, bunu da kişinin bağışıklığı ve aşıya yanıtı belirleyecek. Dolayısıyla bugünler aşıya koruyuculuk anlamında güvenip tedbirleri gevşetme zamanı değil.

Biliyorum hepimiz maske kullanmaktan, sevdiklerimizle rahatça bir araya gelememekten, toplu yapılan aktivitelerimiz-hobilerimizden uzak kalmaktan sıkıldık, bunaldık, ruhen yorulduk ama süreç bittiğinde sağlıklı ve kayıp vermeden atlatabilirsek eğer, tüm bunlar hepimizin hafızalarında “Zordu ama geçti” diyebileceğimiz anılar olarak kalacak. Hasta olanlar, hastalığın devam eden sorunları ile uğraşanlar ve sevdiklerini kaybedenler için de kim bilir ne duygularla anılarında yerini alacak.

Salgını ilk duyduğumuzda bize çok uzak gelen hastalığın içinde bulunduğumuz zamanlar ve yaşadıklarımızdan eminim ki hepimiz çok şeyler öğrendik, her birimiz farklı tecrübeler kazandık. Güzel günlere ulaşabilmek için şimdi biraz daha sabır gösterme zamanı.

Geldiğimiz bu noktadan çok daha iyi günlere ulaşacağımızı umuyorum. Biraz daha süreye ihtiyacımız olsa da, şu an için söyleyebileceğimiz bir adım daha yaklaşmış olduğumuz.

Güzel günler dileğiyle… Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap