SON DAKİKA
SON DAKİKA


Ruh da yorulur...
12.10.2020
Merhabalar,
Dünya Sağlık Örgütü, sağlığı; bedensel, ruhsal ve toplumsal olarak tam bir iyilik hali olarak tanımlamakta. Sağlık, sıklıkla bedenin iyi olma durumu için kullanılıyor olsa da, ruhsal ve toplumsal açıdan iyi olmayan bir bedenin sağlıklı kabul edilemeyeceği de çok açık. 
Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu, ruh sağlığının önemine dikkat çekmek için 1992 yılında 10 Ekim’i “Dünya Ruh Sağlığı Günü” ilan etmiş. Biz de bu amaçla birkaç noktaya değinelim.

Her birimiz doğduğumuz günden bu vakte kadar önce anne-babamız ve diğer aile bireyleri, sonra tanıdığımız-tanımadığımız pek çok insanla iletişim kurduk, pek çok iyi-kötü durumlarla karşılaştık, pek çok kez sevindik-üzüldük yani insan olmanın gereklerini yerine getirdik, en yalın hali ile ifade etmek gerekirse yaşadık. Yaşadığımız her durumdan yeni bir şeyler öğrendik, farklılaştık, geliştik. Hiç birimiz 10 yıl önceki biz değiliz, ya da 1 yıl ve hatta 1 gün önceki... 
Geçen her günle bakış açımız, olayları algılayışımız, yaklaşımlarımız hatta duygu ve düşüncelerimiz de değişti. Geçmişte tepki verdiğimiz bir durum için bugün olsa öyle yapmazdım dediğimiz de oldu, daha fazlasına da gerek varmış dediğimiz de. Bugün geldiğimiz noktada olduğumuz “biz” geçmişten getirdiklerimizle oluştu. Geçmişte yaşadığımız zorluklar, sıkıntılar, hayal kırıklıkları, pişmanlıklar, niçinler, keşkeler bugünü yaşamamıza engel olmuyorsa bize bir şeyler katmış demektir yani son derece hayatın içinden ve insani duygular. Bu noktada önemli olan, şu anki bizden memnun olup olmadığımız. Eğer memnunsak; bu durumdan şunu öğrendim ve bana bunu kattı, şu durum bunları tanımama ve sonrasındaki ilişkilerimi düzenlememe neden oldu, bana yeni bir ufuk açtı gibi farkındalıklarımız var ve bunları uygulamada zorluk çekmiyorsak zaten sorun yok. Fakat zihnimizde sürekli nedenler, niçinler, keşkeler dolaşıyorsa, bugünü yaşamamıza engel oluyorsa, hayatın güzelliklerini fark edemiyorsak, mutsuzluk sürekli bir hal aldıysa, eskiden zevk aldığımız şeyler bugün anlamını yitirdiyse, günlük olağan işler bile yük olmaya başladıysa, sevdiklerimizle vakit geçirmek yerine yalnız kalmayı tercih ediyorsak yani bugünden lezzet almamıza engel duygu-durum içerisindeysek yolunda gitmeyen bir şeyler var ve profesyonel destek alma zamanımız gelmiş demektir.

Nedense başımız, dişimiz, belimiz ağırsa hemen doktora gideriz de, ruhumuzda rahatsızlık hissettiğimizde önce kendi yöntemlerimizi deneriz. Nasıl ki hayatımızın bir döneminde aniden tiroid bezimiz az ya da çok çalışmaya başlayabiliyorsa, hiç hesapta yokken kan şekeri düzenimiz bozuluyor ve diyabet olduğumuzu öğrenebiliyorsak, hep düşük olan tansiyonumuzun ani bir kötü hissetme hali ile yükseldiğini görebiliyorsak, sağlıklı şekilde dolaşırken bir virüs ile yatak-döşek yatabiliyorsak, o vakte kadar güçlü olduğuna inandığımız ruhumuz da aniden yorulabilir, hastalanabilir ve desteğe ihtiyaç duyabilir. 
Güçlü olmak; hiç zarar görmemek, yara almamak, üzülmemek ve direnmek demek değil, farkında olmak ve gerekeni yapmak demek. Yorgun bir ruhun farkına varıp destek alma çabası göstermek de, bu gücün göstergesi. Psikologlar ve psikiyatristlerden profesyonel destek almak güçlü bir duruş sergilemek demek aynı zamanda. 

Sizler de eğer ruhunuzun yorulduğunu hissediyor ve hayatınızda yolunda gitmeyen bir şeyler olduğuna inanıyorsanız, dışarıdan bir gözün objektif olarak sizi değerlendirmesine izin verin. Belki de ruhsal bir sorun olmadığının söylenmesi bile size iyi gelecektir.
Dünya ruh sağlığı günümüz kutlu olsun.
Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap