SON DAKİKA
SON DAKİKA


Önlemlere devam!
12.06.2021

Merhabalar.

Yaşadığımız salgın sürecinden şüphesiz hepimiz etkilendik. Hiç etkilenmedim diyenin yok sayma savunma mekanizması ile gerçeklerden uzak durmaya çalıştığını söyleyebiliriz. Çünkü en azından sosyal hayatımızı askıya aldık, sevdiklerimizle iletişimi azalttık, fiziksel temastan kaçındık ve hepimiz bu salgından çok şey öğrendik. Hasta sayısı azalmış ve bu ay itibarıyla biraz daha normal sürece girmiş gibi hissetsek ve davransak da, salgının henüz bitmediğini unutmamakta fayda var. Ufak gevşemelerde bile vaka sayılarında artışlar olduğunu biliyoruz. Alışveriş merkezleri, restoranlar, hastaneler ve toplu taşıma araçları bu anlamda yüksek riskli yerler. Eğer bu ve bunun gibi kalabalık alanlarda maske+mesafe+hijyen üçlüsünde gevşeme olursa, bir süre sonra bu bize hasta sayısında artış olarak geri dönecektir. Henüz bu konuda rahat olabileceğimiz zamana ulaşmadık. Bu nedenle bir süre daha tedbirlere uyum konusunda hassasiyet göstermemizde fayda var fakat sosyal yaşama karışınca bunun böyle olmadığını, insanların salgın bitmiş gibi davrandığını, maskelerin yakın temasta bile bulunmadığını ve uluorta yerlere bırakıldığını, sosyal mesafeye önem verilmediğini görüyoruz ne yazık ki. Ne hastalık değişti ne yaptıkları ve sonuçları ne de bulaş yolları. Değişen sadece günlük gördüğümüz yeni pozitif vaka sayısı. Yine bu sayılar içinde yoğun bakım ihtiyacı olanlar ve yine kaybedilenler var. Hastalıkla karşılaştığımızda da azalan vaka sayısının bir anlamı olmayacak çünkü hastalığı yaşayan aynı zamanda tüm olasılıklara da açık olacak. Yani özetle, bireysel tedbirlere devam!

Salgın süreci özellikle kronik hastalığı olanlar için kontrolden uzak kalınan bir dönem oldu. Hasta sayısının azaldığı bu vakitler, kronik hastalığı olup takibine ara vermiş olanlar için fırsat olarak değerlendirilmeli.

Enfeksiyon hastalıkları açısından hepatit B, hepatit C ve HIV pozitif hastalarımız sürekli takip edilmesi gereken hasta grubu. Bu süreçte takipsiz kalanlar için de bu zaman dilimi kontrol açısından önemli. Eğer hepatit B, hepatit C ya da HIV pozitifliğiniz mevcutsa ya da bunun dışında takip edilmeniz gereken bir enfeksiyon hastalığınız varsa, hasta sayısının azaldığı bu dönemde tedbirlere uyum sağlayarak ve mutlaka randevu alıp hastanede bekleme sürenizi azaltarak muayene olmanızda fayda var. Tedavi yanıtınız ve yan etki takibi açısından belirli periyotlarda yapılması gerekenler sizin açınızdan önemli.

Enfeksiyon hastalıkları dışında kronik hastalıklarınız ya da şikayetleriniz varsa yine aynı şekilde tedbirli davranarak bunlar için değerlendirme yapılması anlamında da uygun bir zaman.

Kendimizi ve sevdiklerimizi korumakla yükümlü olduğumuzu unutmadan önlemlere uyum sağlamak ve bireysel korunma için çaba göstermek hepimiz için önemli. Güzel günler dileğiyle.

Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap