SON DAKİKA
SON DAKİKA


Okullar Açılırken…
4.09.2021

Merhabalar.

2021-2022 eğitim-öğretim dönemi başlıyor. Kademeli açılan okullarla birlikte uzun süre ayrı kalan çocuklar, gençler ve öğretmenler birbirlerine ve okullarına kavuşacak.

Vaka sayısının halen yüksek olduğu bu vakitlerde çocukların ve gençlerin enfekte olmaması, aynı zamanda ailelerine virüs taşımaması için hem ailelere, hem de öğretmenlere çok iş düşüyor.

Bugüne kadar hep salgınla, salgına rağmen ve salgında yaşamayı öğrenmekten bahsettik ki bu zaman zarfında artık öğrenmiş ve evlatlarımıza da öğretmiş olmamız lazım. Şimdi bu öğrendiklerimizi ve öğrendiklerini tam anlamıyla uygulama vakti çünkü ufak hatalar bile can yakacak sonuçlara neden olabilir.

Bu konuda aklıma ilk gelenleri özetlemek istedim. Sizler de çocuklarınıza bunları okur ya da okutursanız faydalı olacaktır.

Çocukların yüzlerine uygun ebatta ve ürün takip sistemine kayıtlı maskeler kullanılmalı. Mobil telefonlara indirilen ürün takip sistemi programı ile bunu kontrol etmeniz mümkün.

Maske ağız ve burnu kapatacak şekilde olmalı ve gevşek olmamalı, gerekirse yan bağları kısaltılarak yüze oturması sağlanmalı.

Maskeler nemlendiğinde, tükürük teması olduğunda yenisi ile değiştirilmeli ve okuldan eve gelindiğinde iç ve dış yüzeyine dokunulmadan atılıp hemen eller yıkanmalı.

Her maske değişimi sonrasında eller yıkanmalı ya da dezenfektan kullanılmalı.

Ellerde görünür kirlilik varsa mutlaka yıkanmalı, görünür kirlilikte dezenfektan kullanılmamalı.

Maskeler sıraya, masaya, çanta içine, cebe, sandalyeye bırakılmamalı. Maske dış ve iç yüzeyinin kirli olduğu unutulmamalı.

Maskeli de olunsa mesafe gerektiği bilinmeli.

Sarılma, öpme gibi yakın temas gerektiren durumlardan kaçınılmalı, kişiler arasında maske değişimi asla olmamalı, hatta tek paketlenmemiş ise yeni ve temiz maske alışverişinden dahi kaçınılmalı.

Maskesiz hiç kimsenin yanında bulunulmamalı ve maske kullanmayan varsa takması konusunda uyarılmalı.

Kapalı alanlarda virüs yayılımını arttıracağı için bağırma, bağırarak konuşma ve şarkı söyleme gibi davranışlardan kaçınılmalı.

Yemek, içmek gibi maskenin çıkarılması gerektiği durumlar mümkün olduğunca açık alanda, aynı anda maske çıkarmadan farklı zamanlarda ve mesafeli olarak yapılmalı. Kapalı alanda su içmek gibi kısa süreli maskesiz kalınacağı durumlarda pencere önü gibi havalanan alanlara geçilmeli ve mesafeli olunmalı.

En ufak bir şikayeti olan bu durumdan öğretmenini haberdar etmeli, okula gelmemeli ve bir hekim tarafından değerlendirilmeli.

Hastalığı geçirmiş ya da aşılı olsa bile öğretmenlerin sınıfta maskesiz bulunmaması gerektiği bilinmeli.

Ders sürelerinin ayarlanması, sınıfların havalandırılması, dersliklere mesafeli giriş ve mesafeli oturma, sıraların, masa ve sandalyelerin, kapı kolları, lamba anahtarları, asansör düğmeleri gibi ortak kullanılan yerlerin temizliği, veli ziyaretleri ve benzeri konularda yapılacaklarla ilgili milli eğitim bakanlığı gerekeni planlamış ve zaten yapmıştır diye düşünerek faydalı olabileceğini tahmin ettiğim ufak hatırlatmalar yapmak istedim.

Yeni eğitim-öğretim yılının tüm öğrencilerimiz ve öğretmenlerimize hayırlı olmasını diliyor, korunma konusunda gereken önemi ve hassasiyeti göstereceklerini umuyorum.

Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap