SON DAKİKA
SON DAKİKA


Normalleşme
3.07.2021

Merhabalar. Bu ay itibariyle salgın açısından yeni bir döneme girdik. Kısıtlamaların pek çoğu kaldırıldı ve normale yakın bir süreç başladı. Lütfen bu süreç, hem vaka sayısının azalması, hem de aşılanan kişi sayısının artması ile salgının bittiği şeklinde algılanmasın. Hala yeni hastalarımız, hastaneye yatırarak takip etmek zorunda kaldıklarımız, yatırdıklarımız içinde yoğun bakım ihtiyacı olanlar ve bunlardan da kaybettiklerimiz var. Hep söylüyorum, tekrar ifade edeyim, sayılar azalmış olsa da bunlardan biri siz, biz ya da sevdiklerimizden biri olduğunda, bu rakamların az olmasının bir önemi kalmayacak.


Ülke genelinde açıklanan vaka sayıları ile azalan hasta, yoğun bakım ihtiyacı ve ölüm oranları ve sahada aktif çalışan hekimler olarak bizlerin açık şekilde gördüğü bu azalmaya rağmen salgının bittiğini şu an için söyleyemeyiz.

Hatta özellikle ilk olarak aşılama uygulanmış olan sağlık çalışanları olarak bizlerin aşılanmasının üzerinden 6 ay geçmişken ve muhtemelen aşı koruyuculuğu azalmışken daha dikkatli olmamız gerektiğini ifade etmekte fayda var. Ayrıca henüz aşılanmamış olanlar ve çocuklar da unutulmamalı.


Delta olarak adlandırılan ve özellikle aile içi bulaşının daha yüksek olduğu belirtilen varyantı ile yeni vakaların görüldüğü düşünülürse, bir süre daha bireysel olarak korunmamız gerektiğinin ne kadar önemli olduğu anlaşılabilir.

Yani normalleşme süreci, vaka sayısının azalması ile birlikte bulaşma riskinin daha da azalması demek evet ama görülen yeni varyantlarla azalan hasta sayısına rağmen devam eden bir risk var ve bu risk göz ardı edilemez. Bu nedenle bir süre daha bireysel korunmaya dikkat etmek zorundayız ki, süreci tekrar başa dönmüş şekilde yaşamayalım.


Aslında “Normalleşme” salgında yaşamayı bu vakte kadar öğrenmiş olduğumuz düşünülerek bir nevi salgına rağmen yaşamak için bireysel tedbirlerle hayatın olağan akışının devam etmesi. Bunu lütfen kalabalık ortamlarla maskesiz-mesafesiz bir araya gelmek, ayrı kaldığımız günlerin acısını çıkarmak, tüm tedbirleri bir kenara bırakmak ve salgından önceki halimize geri dönmek gibi düşünmeyelim ve uygulamayalım ki, bedel ödemek zorunda kalmayalım.

Bu salgın artık aşı ile önlenebilir bir hastalık salgını haline geldi. Aşı olmak ya da olmamak elbetteki bireysel bir karar ama lütfen bu konuda bilgi ve eğitimi yeterli, ayrıca işin içinde olan, Covid hastası görmüş, takip ve tedavi etmiş ya da bu konuda herhangi bir alanda çalışmakta olan kişilerin sözlerine güvenin, gerekirse farklı hekimlerden bilgi alın, kafanızdaki soru işaretlerini sormaktan ve onlara cevap bulmaya çalışmaktan çekinmeyin.


Aşının önemini, azalan hasta sayısındaki katkısını ve hastalığa bağlı ölüm oranlarını azalttığının artık açık olduğunu bir kez daha hatırlatırken, normalleşmemizin salgın önceki normallerimiz gibi olduğu günlere en kısa sürede ulaşmamızı diliyorum.

Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap