SON DAKİKA
SON DAKİKA


Nerede O Eski Bizler?
12.04.2024

“Nerede o eski bayramlar?” diyerek alışılageldik cümleyi kurmayacağım, bu kez “Nerede o eski bizler?” diyeceğim, geçmişin bir daha yaşanmayacağını bilerek. Hem biz aynı biz miyiz ki, şimdiki bayramlar da eski bayramlar gibi olsun diye düşünmeden de edemeyerek…

Ne çok şey değişti hayatımızda ve ne çok şey değişti duygularımızda, bakış açımızda. Değişmeyenler şeyler de var elbette ama onlar da artık azınlıkta.

Yine bayram sabahlarına her zamankinden de erken uyanıyorum mesela, bayram namazından çıkan ve bayramlaşan insanları görmek mutluluk veriyor. Öncelikle kaybettiğim sevdiklerimi ziyaret ediyorum, onlarla bayramlaşmak gibi geliyor her ziyaret. En güzel elbiselerini giyerek bayrama hazırlanan insanlar gibi temizlenmiş ve çiçeklenmiş mezarlıklarda, orada olanlarla anılarımızı ve yaşamın bir sonu olduğunu unutmamam gerektiğini hatırlıyorum. Ardından bayram ziyaretlerim başlıyor. En çok da bayramların birleştirici özelliğini seviyorum. Ailemden gördüğüm ve öğrendiğim, büyüklerimizi ziyaret etmenin bize kattıklarını ve kıymetini bugün çok daha iyi anlıyorum çünkü bayramlar bitiyor, gidiyor, geriye sadece anılar kalıyor.

Anılar deyip de geçmemek gerekiyor, bu anılardaki anlarla benliğimiz şekilleniyor. Çocuklar büyüklere saygıyı, hoşgörüyü, sevgiyi, birliği, beraberliği, sıla-i rahimi ve tüm bunların kıymetini bu zamanlarda öğreniyor. Dışarıdaki bir mekanda yapılan her şeyin tam olduğu bir bayram kahvaltısı yerine büyüklerle paylaşılan, belki yiyecek-içecek çeşidinin daha az olduğu ama sevgiyle yapılmış, içine sevgi katılmış en basit kahvaltı bile hem ruhları, hem de bedenleri besliyor. Dünyalar verilse nafile, bu duygu hiç bir yerden satın alınamıyor. En güzel yerler ve en güzel imkanlar bile kahkahaların birbirine karıştığı, muhabbetlerin muhabbetleri açtığı, insanların yakınlaştığı vakitler kadar kalıcı izler bırakmıyor. Elbette herkes aynı duygu ve imkanlara sahip olmuyor. Uzakta olan, yakınlarını kaybeden, sağlık sorunları bulunan, var olma mücadelesi veren, yaşam enerjisi düşen, bayrama yüklediği anlamları yitirenler de var ama belki onların da anılarındaki bayramlar yerini koruyor ve bugün yüzlerinde bir tebessüm oluşturuyor. Her birimiz için farklı anlamlar içeriyor bayram, tıpkı diğer günler gibi.

Tüm sevdiklerimizle birlikte geçireceğimiz, sağlık ve huzur dolu nice bayramlar diliyorum.

Ramazan bayramımız mübarek olsun.

Sağlıcakla kalın.

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap