SON DAKİKA
SON DAKİKA


Ne yapmalı?
6.04.2021

Merhabalar.

Salgında bir yılı geride bırakmış ve çok beklediğimiz aşıya ulaşmış olmamıza rağmen hasta sayısındaki artış devam devam ediyor. Bu artışın pek çok nedeni, yapabileceklerimiz, yapmamız gerekenler ve yanlış bildiklerimiz var. Bugün, biraz da bunlardan söz etmek istedim.

Hastalığın korunma yollarını artık hepimiz biliyoruz. Çok açık bir gerçek var ki bu da, korunmaya dikkat ettiğimizde hastalığın bize bulaşmasının mümkün olmadığı. Korunmanın da tek yolu hepimizin bildiği gibi maske+mesafe+el hijyeni. Maske kullanmaktan sıkıldık belki ama inanın oksijen maskesi daha sıkıcı. Mesafe, sosyal bir varlık olan bizler için rahatsız edici ama inanın bir hastane odasında günlerce yalnız kalmak daha rahatsız edici. Birden fazla kişinin temas edebileceği yerlere dokunduktan sonra el yıkamak zor gelebilir ama inanın el yıkamak için yataktan kalkamamak daha zor. Yani kimse sıkıldık, rahatsız ediyor, zor geliyor demesin çünkü beterin beteri var.

Son dönemde “Bundan kaçamayacağız, hasta olacaksak da olalım” ve “Nasıl olsa aşı oldum, aşım beni korur” cümlelerini sık duyar olduk. Bundan kaçamayacağız diyerek korunma önlemlerini azaltmak bir çözüm hiçbir şekilde olamaz çünkü bir kez geçirince de bitmiyor. Hem yaşayacaklarımızın ne olacağını bilemiyoruz hem de geçirsek de tekrar geçirme olasılığımız var. Yani hiçbir zaman “Ben nasıl olsa Covid-19’la enfekte oldum, geçirdim, bir daha hasta olma şansım yok” diyemeyeceksiniz.

Aynı şekilde aşı olmamız da hasta olmayacağımız anlamına gelmiyor. Artık iki doz aşısını olmuş, üzerinden de yeterli bir süre geçmiş hastalar görmeye başladık. Yani aşı olmak demek de korunma tedbirlerini gevşetebiliriz demek değil. Hatta antikorunuzu baktırmış ve yeterli düzeyde olduğunu görmüş olsanız bile bu korunmaya artık ihtiyacınız kalmadığı anlamına gelmiyor. Ezber bozan, hâlâ bilinmezliklerle dolu bir hastalık için bildiğimiz en net şey, nasıl korunabilecek olduğumuz.

Son dönemde sık sorulanlardan birisi de artık alternatifimiz olduğundan “Hangi aşıyı olalım?” sorusu. Şu an için buna net bir cevap vermek daha geniş kitlelerdeki uzun dönem sonuçlarını bilmediğimiz için çok zor fakat hangisi olursa olsun, aşı olalım. Hangimizi korur, hangimizde ilerleyişi engeller bilmiyoruz ama korunma ya da ilerleyişi durdurma adına ufak bir olasılık dahi olsa inanın aşı olmaya değer. Kaldı ki aşı gelir mi, bize ulaşır mı, bir an önce gelse derken toplumun bir kesimi aşılandı ve aşılanmaya rağmen günlük hasta sayılarımız ortada.

Tüm bu yaşadıklarımıza, kayıplarımıza, gözümüzün önünde bir nefes için uğraşan hastalarımıza, sağlık çalışanları olarak adeta seferberlik ruhu ile hareket ederek verdiğimiz emeklere rağmen hâlâ duyduğum “Böyle bir hastalık yok, bizi ilaçlarla hasta ediyorlar” gibi aklımın almadığı, mantığımın bir temele oturtamadığı, içimden geçenleri yazıya dökemediğim yaklaşımlar için de, bir kez daha şunu söylemek istiyorum. Öylesine kurduğunuz birkaç cümleden etkilenerek hastaneye gelmeyen, ilaçlarını kullanmayan, aşısını olmayan, bulaştırıcılıkta da katkısı olan ve bu nedenlerle hayatını kaybedecek insanların vebali üzerinizde. Kişisel kararlarınızı uygulamak elbetteki sizin hakkınız ve bunda özgürsünüz ama lütfen sadece kendi üzerinizde etkin olun.

Güzel günler dileğiyle.

Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap