SON DAKİKA
SON DAKİKA


Mutasyonlar
9.02.2021

Merhabalar.

Salgın sürecinde 1 yılı bitirmemize az bir zaman kaldı. Ne kadar sürecek, ne zaman bitecek derken bir de mutasyondan bahsetmeye başladık. Her gün mutasyon konuşuyoruz, popülaritesi hiç azalmıyor çünkü herkesi endişeye sürüklüyor.

Bulaşan kişi sayısının fazla olması ve hızlı çoğalmasının kaçınılmaz bir sonuydu bu. Bir nevi fabrikada talep arttığı için kapasitenin üzerinde üretilen kıyafetler arasında dikişi farklı, yanlış kesilmiş ya da dokumasının bir yerinde hata olmuş bir ürün gibi düşünebilirsiniz mutasyonu. Yani üretim sırasında farklı özelliklere sahip, olması gerekene benzeyen fakat aynı olmayan bir ürün ve bu ürün temelde aynı malzemelerle yapılmış olsa da üretilmesi gereken bu değil. 

İngiltere’de ortaya çıkan ve sonrasında ülkemizde de gördüğümüz mutasyonun virüse kolay bulaşabilirlik özelliği kazandırdığına dair bulgular mevcut. Yani bu beklenmeyen ürün, bir öncekine göre daha çok talep görüyor, bulaştırıcılığı yüksek olduğu için korunma tedbirlerine uyulmadığında daha çok yayılıyor, yayıldıkça da üretimi artıyor. Ve bu kısır döngü bir sonraki mutasyona kadar devam ediyor.

Hızlı üretim gibi, geçirilerek ya da aşı ile oluşan koruyucu nötralizan antikorlardan kaçmak isteyen virüsün, yaşam mücadelesi içinde kendisini korumak ve bu etkilerden kurtulmak adına değişimi de mutasyona yol açabilecek bir diğer neden. Bunu da, savaş sırasında tanınmamak için kamuflajla kendini farklılaştırmış taraflardan birine benzetebiliriz.

İngiltere’de görülen bu varyantın 73 ülkede daha görüldüğü bildirildi. Brezilya ve Güney Afrika varyantı henüz İngiltere varyantı kadar yaygın değil belki ama onun da ilerleyen günlerde artması kaçınılmaz duruyor.

Ülkemizde uygulanan aşıların bu varyantlara etkinliği ile ilgili bildirilen olumsuz bir durum şu an için yok yani aşı ile oluşan koruyucu nötralizan antikorların bu mutasyona uğramış varyantlara da etkili olduğu bildiriliyor fakat Güney Afrika varyantı bu konuda diğer aşılar açısından biraz daha kaygı verici görünüyor ve bu konudaki çalışmalar devam ediyor.

Şu anda İngiltere varyantının kolay bulaşabilirlik dışında hastaneye yatışı ve ölümü arttırması gibi ek bir özelliğinden bahsedilmiyor olsa da, yayılma arttıkça ortaya çıkacak özelliklerin ve bu özelliklere sahip varyant virüslere aşının ne düzeyde etkin olacağının önceden tahmin edilmesi mümkün görünmüyor.

Bu anlamında hepimize görevler düşüyor. Bulaştırıcılık özelliğinin fazla olması dikkatimiz ve özenimizin de daha fazla olması gerektiği anlamına geliyor.

Yapılmış bir çalışmada maske kullanmada %10’luk bir artışın Corona virüs yayılmasını 3 kat azalttığı, Almanya’da yapılan bir başka çalışmada da maske kullanımı ile 20 günde yayılmanın yaklaşık %45 azaldığı tespit edilmiş. Yani bulaştırıcılığı çok basit gibi görünen doğru ve etkili maske kullanımı ile azaltmamız mümkün. Tabii ki mesafeye dikkat ederek ve el hijyenine de uyum göstererek.

Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap