SON DAKİKA
SON DAKİKA


Mutasyon nedir?
26.12.2020
Merhabalar...
Gündemden hiç düşmeyen Covid-19’un, İngiltere’den gelen açıklamalarla, bu kez mutasyona uğradığı ile ilgili haberleri duyuyor ve gelişmeleri takip ediyoruz. Bunun doğruluğu bilimsel olarak da açıklandı. 
Peki mutasyon nedir ve bizler için mutasyona uğraması ne anlama geliyor?
Mutasyon aslında bir tür değişim. Her canlının yapısında bulunan ve genetik temelini oluşturan DNA ya da RNA dediğimiz dizilimlerde meydana gelen değişikliklere mutasyon diyoruz. Bu değişimler küçük bir noktada meydana gelip önemli bir değişikliğe neden olmayacağı gibi, daha büyük değişiklerle farklı özelliklerin ortaya çıkmasına da neden olabilir. 

Bu özellikler her zaman kötü sonuçlar oluşturmaz, kimi zaman istediğimiz olumlu sonuçlara yol açabilir. Mutasyonlar, virüslerin hızlı çoğalması sırasında karşılaşılabilecek doğal bir olay aslında. Covid-19 bir RNA virüsü. Pek çok insanı etkileyip hızlı yayıldığı ve dolayısıyla hızlı çoğaldığı için de, bu mutasyon beklemediğimiz bir şey değil, daha öncesinde de olabileceğini öngördüğümüz bir durum. Bu doğal işleyiş içerisinde önemli olan; bu değişimin virüse kazandırdığı özellikler ve bu özelliklerin bize nasıl yansıyacağı. 

Dünya Sağlık Örgütü 21 Aralık 2020’de yaptığı açıklamada, oluşan yeni varyantın incelendiğini, daha kolay yayılıma neden olabileceği yönünde veriler bulunduğunu söylese de, insanlar arasında hızlı yayılımı ile ilgili bunu destekleyen bir çalışma henüz bildirilmedi. Kaldı ki çabuk yayılabilir bir özellik kazanması daha tehlikeli bir virüs haline geldiğini göstermiyor. Zaten şu vakte kadar ki yayılımı da yeterince hızlı değil miydi? Elbette hızlıydı ama daha da çabuk yayılabilir bir şekle dönüşüm de mümkün.

Peki olası böyle bir durum için bizler bireysel olarak ne yapmalıyız? Yayılımın daha hızlı olması uyguladığımız maske+mesafe+hijyen anlamında ek olarak sadece iletişimi daha da azaltmayı gerektirebilir ki, son dönemde artan vaka sayıları sebebiyle bunu sağlamak adına kısıtlamalarla iletişimin azaltılması hedeflerimizden biriydi. 

Her zaman olduğu gibi maskelerin doğru ve etkili kullanılması önemli. Yani burun ve ağzı içine alacak şekilde ve iç-dış yüzeyine ellerle hiç temas etmeden kullanılmalı. Mesafeye her zamankinden daha fazla dikkat etmek gerektiği de çok açık. El, vücut ve ortamdaki yüzeylerin hijyeni de tabi ki artık daha anlamlı. Yani aslında bildiklerimizden çok da farklı bir şey yapmamız gerekmiyor. Sadece hassasiyetimizin biraz daha artması, daha özenli ve dikkatli davranmamızın önemli olduğunu söyleyebiliriz.

İngiltere, Danimarka, Hollanda, İtalya, Güney Afrika ve Ukrayna gibi ülkelerde mutasyona uğramış Covid-19’a bağlı enfeksiyonların bildirilmesinin ardından, uluslararası tedbirler de gündeme geldi. 
Bunlar da yayılım açısından anlamlı olsa da er ya da geç yeni mutant Covid-19’a bağlı enfeksiyonları başka ülkelerde de göreceğimiz çok açık.
Şu an için, bugün elimizde olan verilerle telaşlanacak bir durum olmadığını söyleyebiliriz. Tabii ki zaman ne gösterecek, bunu da önümüzdeki günlerde yaşayıp göreceğiz. 
Güzel günlere ulaşmak dileğiyle.
Sağlıcakla kalın...

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap