SON DAKİKA
SON DAKİKA


Lütfen!
17.08.2021

Merhabalar. Aylardır salgını ve salgında neler yapmamız gerektiğini konuşuyoruz. Hasta sayıları, yoğun bakım ihtiyacı olanlar, ölenler, iyileşenler, aşılar, aşı karşıtları, yoğunluk değişiyor ama değişmeyen tek şey var ki o da korunma yolları. Başlangıçtan bu yana maske+mesafe+temizlik dedik, aynı şekilde devam ettik. Maske+mesafe+temizlikle korunmada değişen bir şey olmadı ama bizlerde oldu. Az hasta sayısında bile şu an olduğumuza göre daha hassas iken şimdi herkeste anlam veremediğim bir rahatlık var.

Hastane koridorunda maskesiz dolaşan mı ararsınız, markette maskesi elinde raflardan ürün seçen mi? Yolda maskesiz-mesafesiz yürüyen mi ararsınız, kapalı mekanlarda maskesiz-mesafesiz oturan mı? Toplu taşıma araçlarından dışarıyı maskesiz izleyenler mi ararsınız, asansöre maskesiz binenler mi? Maskesiz-mesafesiz iç içe oynayan çocuklar mı ararsınız, karantinada olması gerekirken dışarıya çıkanlar mı? Konuşurken maskesini aşağıya çekenler mi ararsınız, hapşırır ya da öksürürken maskesini çıkaranlar mı? Ve daha görünce bu kadar mı olur diyecek pek çok aklımın almadığı korunmasız durum. Çok merak ediyorum dikkat etmeyen bu insanlar neye güveniyor?

Geçirmiş olmanıza güveniyorsanız, tekrar geçirme ihtimaliniz olduğunu unutmayın. Aşılı olmanıza güveniyorsanız hiçbir aşının %100 koruyacağını söylememizin mümkün olmayacağını aklınızdan çıkarmayın. Aşı koruyor elbetteki, bu çok açık ama bu kadar yüksek vaka sayısında virüsle temas etme ve yoğun virüse maruz kalma ihtimaliniz yüksek. Ve her iki durumda da, yani geçirmiş de olsanız, aşılı da olsanız etraftan aldığınız virüsün sizi hasta etmese de başkalarına bulaştırmaya neden olacak kadar solunum yolunuzda kalabileceğini bilin.  Bunlar dışında bıkkınlık, yorgunluk, ne olacaksa olsun ya da bana bir şey olmaz hissi taşıyorsanız da, profesyonel destek almaktan çekinmeyin. Çünkü hem aşı olmayan, hem de korunmayan bir toplum için bu sürecin erken sonlanacağını söylemek zor.

Salgının başından beri il pandemi hastanesinde aktif çalışan bir enfeksiyon hastalıkları uzmanı olarak şunu da özellikle ifade etmek istiyorum. Şu anda yatan hasta sayılarımızda artış var ve bunların çoğu ya aşısız, ya da tam doz aşılaması olmayanlar veya aşının koruyuculuğu başlamadan virüse maruz kalmış olanlar. Aşının koruyuculuğu çok açık, bunu takip ettiğimiz hastalardan görüyoruz.

Son dönemdeki artışın nedeni bıkkınlıkla korunma çabasında azalma, yaz sıcakları ile maskeden bunalma, açık havada olunca korunmaya gerek olmadığını zannetme, aşılanınca her şeyin bittiğini düşünme ve salgın süreci ile oluşan kaygıyı, durumu yok sayarak ortadan kaldırmaya çalışma ama gerçek yaşam verileri de ortada.

Şimdi kendimize gelme, kontrolü tekrar ele alma, varlığımızı ve sevdiklerimizi korumaya çalışma zamanı. Lütfen!

Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap