SON DAKİKA
SON DAKİKA


Leptospiroz
14.06.2022

Daha önce Leptospiroz hastalığını duydunuz mu bilmiyorum ama sosyal medyada şu ifade mutlaka bir yerlerde karşınıza çıkmıştır; “Fare idrarıyla bulaşan bakteriden korunmak için kutu içecekleri açmadan ve içmeden önce mutlaka yıkayın.”

Temel bulaşma yolu kesik, sıyrık ya da bir şekilde bütünlüğü bozulmuş deri ve özellikle fare başta olmak üzere kemirgenlerin idrarı ile temas olan bu hastalığa dikkat çekilmesi açısından bu ifade faydalı oldu diyebiliriz. 

Bugün de, sık değil ama gördüğümüz ve ciddi seyir gösteren hastalıklardan biri olması nedeniyle dikkat edilmesi adına bilgi vermek istedim.

Leptospiroz, Leptospira adı verilen bir bakterinin neden olduğu, ciddi bulgularla seyir gösteren bir hastalığın adı. 

Hiçbir belirti vermeden seyredebildiği gibi, halsizlik, ateş, baş ağrısı, kas-eklem ağrıları, sarılık, böbrek yetmezliği, tüm vücut organlarında ve özellikle de akciğerlerde kanama, çoklu organ yetmezliği ve ölümle sonlanabilecek kadar ağır bir tabloya da neden olabilecek bir hastalık.

Biraz önce de ifade ettiğim gibi başta fareler olmak üzere kemiriciler, hastalığı en fazla bulaştıran hayvanlar. Göz, cilt, ağız ve burundaki çatlaklara-sıyrıklara bu bakteriyi taşıyan kemirici idrarının ya da idrarın bulunduğu su ve toprağın temas etmesiyle  bulaşır.

Özellikle toprakla uğraşan çiftçiler ve dere ya da yağmur suları ile temas eden çalışanlarda daha sık görülür.  

Tanı koyabilmesi için öncelikle akla gelmeli çünkü pek çok hastalıkla karışabilecek şikayet ve bulgularla ortaya çıkabilir. 

Akla gelmeli ve hastalığa özgü tanı testleri çalışılmalı ki, teşhis konulabilsin. 

Oluşmadan önlem alınması işin en önemli kısmı. Bulaşmaya neden olabilecek kemiricileri kontrol altına almak, bunların bulunduğu yerlerde çalışırken koruyucu ekipman kullanmak (eldiven gibi), kemiricilerin yoğun olduğu ve kirli su ile temas edilecek yerlerde suyun cilt, ağız, burun, göz ile temasını engellemek hastalığı önlemek açısından alınacak tedbirlerden.

Antibiyotikler ve bozulan sistemler için destek tedavisi oluşabilecek olumsuzlukları önlemek adına önemli fakat her türlü desteğe rağmen hastalığın ilerleyişi de söz konusu olabilir. Ölüm oranları %10’larda bildirilmekte fakat bu oran etkilenen her sistemle daha da artmakta, %50’lere kadar da çıkabilmekte. 

Kemiricilerin olduğu alanlarda ve kirli suların bulunduğu bölgelerde dikkatli olmak, el temizliğine önem vermek yakalanma ihtimalini azaltacaktır. 

Sağlıcakla kalın. 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap