SON DAKİKA
SON DAKİKA


Kış, viral enfeksiyonlar ve grip
8.01.2020

Merhabalar,

Bugün yoğun geçen bir poliklinik gününün ardından, solunum yolu şikayetleriyle gelenlerin sayısındaki artışı ve çoğunlukla viral kaynaklı olduğunu görünce viral enfeksiyonlardan bahsetmek istedim. Kış sonunda azalacağını düşündüğümüz gibi bu dönemde beklediğimiz bir artış bu.

Viral enfeksiyon nedir?

Bizi hasta eden mikroorganizmalar; bakteriler, virüsler, mantarlar ve parazitlerdir. Virüsleri diğer mikroorganizmalardan ayıran en önemli özellik hücre yapılarının diğerlerine göre çok daha küçük ve farklı olması, ayrıca çoğalmaları için mutlaka canlı hücrelere ihtiyaç duymalarıdır. Virüsler genellikle insan hücresinin içerisine girerek hücreyi istila eder ve hücrenin genetik materyalini yeni virüsler oluşturacak şekilde kullanırlar. Virüslerin oluşturduğu hastalık tablosu da “viral enfeksiyon” olarak adlandırılır. Yüzlerce virüs bulunmaktadır ve her biri farklı klinik özellik gösteren bulgulara sebep olabilir.

Viral enfeksiyonu tanımlamak neden önemlidir?

Sıklıkla hastanın şikayet, öykü ve fizik muayene bulguları tanımlama için fikir verse de her zaman bu ayrımı yapmak mümkün olmayabilir, bu durumda tetkiklerden yararlanılır. Bakteri, virüs, mantar ve parazite bağlı enfeksiyonları tanımlamak önemlidir çünkü her birinin tedavisi farklıdır. Bakteriler için kullandığımız antibiyotikler viral enfeksiyonların tedavisinde kullanılmaz, gerektiğinde antiviral dediğimiz ilaç grubu kullanılır.

Sık gördüğümüz viral enfeksiyonlar nelerdir?

Çok sayıda virüs vardır ve her biri farklı hastalıklara neden olur. Grip, nezle, hepatitler, AIDS, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, kuduz, su çiçeği, çocuk felci, zona gibi hastalıklar virüsler tarafından oluşturulur. Bu dönemde en çok grip ve nezle yapan virüsleri görmekteyiz.

Nezle ve grip nedir, farkları var mıdır?

Sıklıkla “nezle oldum” veya “grip oldum” cümlelerini duyarız ya da söyleriz. Nezle ve gribe neden olan virüsler birbirinden farklıdır. Grip, İnfluenza isimli virüs tarafından oluşturulan, ateş, kas-eklem ağrıları, halsizlik, bazen öksürüğün eşlik ettiği hastalık tablosudur ve nezleye göre daha ağır seyirlidir. Erken dönemde ilaç tedavisine başlanması önemlidir. Nadir de olsa akciğer tutulumu ile solunum sıkıntısı ve bazen ölümle sonuçlanacak komplikasyonlar görülebilir. Nezle, çok sayıda farklı virüs tarafından benzer klinik bulgularla oluşturulan, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırık, boğaz ağrısı gibi şikayetlerin olduğu daha hafif hastalık tablosudur ve antiviral ilaç tedavisine gerek yoktur, destek tedavisi yeterlidir.

Gripten nasıl korunabiliriz? Grip olunca ne yapılmalıdır?

Gribe sebep olan İnfluenza virüsü insandan insana solunum yolu ile bulaşmaktadır. Önerilen vakitlerde yapılan grip aşısı ile hastalık oluşmadan koruma sağlanabilir. Öksürük-hapşırık sırasında virüsün bulaştığı eller de yayılıma sebep olabilir. Kirli ellerle ağız, burun ve gözlere temas etmekten kaçınmak gerekir. Bu nedenle her zaman söylediğimiz gibi el yıkamanın önemini bu vesileyle bir kez daha hatırlatmış olalım. Kalabalık ortamlar bulaş açısından risklidir. Grip olanlar virüsün bulaşmasını engellemek için maske takmalı, kalabalık ortamlarda bulunmaktan sakınmalı, el hijyenine (özellikle ortak kullanılan alanlara temas etme konusunda) hassasiyet göstermelidir.

Grip belirtileri başladıktan sonraki ilk 48 saat içinde başlanan tedavi etkili olmaktadır, süre uzadıkça etkili olma olasılığı azalır. Tüm viral enfeksiyonlar gibi gripte de antibiyotiklerin yeri yoktur. Hekim önerisi ile gereken ilaçlar kullanılmalıdır. Mutlaka istirahat edilmeli ve bol sıvı tüketilmelidir.

Sağlık Bakanlığı’mızın grip (influenza) vakalarına yönelik 06.01.2020 tarihli açıklamasında, Eylül ayından bu zamana kadar alınan numunelerde görülme oranı yaklaşık %15 olarak bildirilmiş olup olağan dışı artış söz konusu değildir.

Sağlıcakla kalın..

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap