SON DAKİKA
SON DAKİKA


Kendinize iyi bakın
21.11.2020

Salgında bugün, toplumsal tedbirlerden çok herkesin bireysel korunmasının daha önem kazandığı bir noktadayız. Neden? Çünkü artık oturduğumuz, konuştuğumuz, aynı iş yerinde çalıştığımız, birlikte yemek yediğimiz, sohbet ettiğimiz yakın çevremizdeki insanların hasta olduğunu ya da test sonuçlarının pozitif geldiğini duymaya başladık. Eğer bu temas süresi içinde mesafeyi korumaz, maskemizi uygun şekilde kullanmaz ve hijyene dikkat etmezsek, bizlere de virüs bulaşması kaçınılmaz olacak. Bu da, bireysel olarak kendimizi korumak zorunda olmamız anlamına geliyor. Toplumsal önlemler tabii ki önemli ama bizim bakış açımız, davranış şeklimiz, algılayışımız ve dikkatimiz daha önemli. Hiçbir toplumsal önlem, bireyin kendisini korumasından daha etkili olamayacağına göre, vaka sayısının arttığı şu dönemde daha bilinçli, daha özenli ve her zamankinden daha fazla sorumluluklarımızın farkında olarak hareket etmek zorundayız.

Tüm önlemlere ve bireysel dikkatimize rağmen virüs bulaşması ya da hasta olma ihtimalimiz var mı? Maalesef var çünkü tek başımıza bir hayat yaşamıyoruz. Geçimini sağlamak için çalışmak ve diğer insanlarla iletişim halinde bulunmak durumunda olanlar bu sürede, zorunlu alışverişler sırasında, yemek-su gibi ihtiyaçlar için maskesiz kalınan zamanlarda siz mesafeyi korurken, iletişimde olduğunuz korumuyorsa, siz maske kullanırken iletişimde olduğunuz ara sıra maskesini çıkarıyorsa, siz ellerinizi sık sık yıkarken iletişimde olduğunuz aynı dikkati göstermiyorsa ne yazık ki tüm dikkatinize rağmen enfekte olma riski taşıyorsunuz demektir. “Bu riski azaltmak için neler yapabiliriz?” kısmı da, bu bahsettiğim bireysel önlemleri daha arttırarak, mümkünse iletişimi salgının en başında olduğu gibi keserek, evde kalmaya özen göstererek, tek başına olabileceğimiz bir alanda maskeyi çıkartarak yemek yiyerek ya da su içerek sağlayabiliriz, tabii ki şartlarımız mümkünse. Bunları özellikle hassas davrandığını bildiğim insanların hasta olduğunu gördükçe ifade etmek istedim. Çünkü bu hassasiyeti göstermesine rağmen hasta olanların yine daha hassas davranarak üzüldüğünü, kendini daha fazla ifade etmek durumunda kaldığını, suçluluk hissettiğini fark ettim.


Sonuçta bu bir hastalık ve kimse hasta olmayı istemez gerçeğinden hareketle, tüm dikkatinize rağmen hasta olduysanız, iletişim halinde olduklarınızın da bunda rolü olabileceğini söylemiş olalım.

Artan hasta sayısı ile birlikte test sonuçları pozitif gelenlere de birkaç hatırlatma yapalım.

Sizin maske kullanmanız, etrafınızdakilerin korunmak için maske kullanmasından daha önemli. Konuşma, gülme, öksürme sırasında dışarıya virüs yayılımını engellemek için lütfen maske kullanmaya özen gösterin.

Karantina önerilen sürede kimse ile temas halinde olmayın, mecburi temaslarda da maske+mesafe+hijyen üçlüsünü unutmayın.

Karantina sürenizin bitmesi artık virüs taşımıyor olduğunuz anlamına gelmiyor, bu süre bundan sonra da maske kullanacağınızı ve önerilere uyacağınızı düşünerek en yoğun virüs taşıdığınız dönemde uzak kalmanız gereken durum için belirlenmiş bir süre olup, karantina bitse de maske+mesafe+hijyene çok dikkat edin.


Uzun süre hareketsiz kalmayın, karantina sürecinde evde ya da hastanede iseniz oda içerisinde yürüyüşler yapın ya da hareket edin.

Sağlıklı beslenin, taze sebze ve meyve tüketin.

Hasta olanların bir an önce sağlığına kavuşması, sağlıklı olanların hasta olmaması dileğiyle sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap