SON DAKİKA
SON DAKİKA


Katkı
2.10.2021

Merhabalar. Bu sabah hastane otoparkından servise çıkmak için asansöre bindim, benden sonra eş olduklarını düşündüğüm iki kişi daha geldi. Önlüklü ve formalıydım, hastane personeli olduğumu anlayıp gidecekleri servisin hangi katta olduğunu sordular. Soruya cevap vermek için onlara doğru döndüğümde 60-65 yaşlarındaki kadının maskesiz olduğunu fark ettim. “Neden maske kullanmıyorsunuz? Asansöre maskesiz binerek hem kendiniz, hem de bizler için riskli bir davranış sergilemiş oldunuz” dedim, teyze başörtüsünün ucu ile ağzını kapattı ve “Maske almayı unuttum, asansöre binerken aklıma geldi ama bir daha arabaya dönmeye de üşendim. Hastaneye çıkınca alırım, 5 dakikadan bir şey olmaz diye düşündüm ama haklısınız” dedi. Eşi olan amca teyzeye “Niye unuttun?” diyerek tepki gösterecekken, “Hastalığın bulaşması için 5 dakika yeterli. Asansörde sizin gibi maskesiz hasta bir kişi bile olsa, size bulaşma olasılığı var. Maske vereyim, hemen takın ve özellikle hastane, toplu taşıma araçları gibi kalabalık yerlerde lütfen maskesiz asla bulunmayın” diyerek çantamdan iki maske çıkarıp verdim. İki tane olduğunu görünce “Bir tane yeter, çok sağolun” dedi, “Diğeri de yedek olsun. Islanır ya da kirlenirse bunu kullanırsınız” dedim, teşekkür ederek aldı.

O ve eşi benden daha önce asansörden indiler, inerken de tekrar teşekkür ettiler ve amca bana “İyi ki uyardınız, hastane içinde böyle yürüyecekti” derken teyze de “Hastane içerisine girince bir yerden alırım, 5 dakikada bir şey olmaz diye düşündüm” diyerek bir şekilde de tekrar  hassasiyet derecesini ifade etti. İl genelinde pandemi hastanesi olarak bilinen bir hastanede asansöre maskesiz binmek ne büyük cehalet ve cesaret diye düşünürken, teyzenin maskesini “unutmuş” ve sonra da “gerekliliğini yeterince anlayamamış” olma ihtimalini düşünmeyen ben için, bu da uyarıcı oldu. Maske kullanma ve hastalıktan korunma şekli olarak her birimizin hassasiyetleri, öncelikleri, alışkanlıkları farklı. Birimiz için çok önemli ve olmazsa olmaz kabul edilecek bir şey, diğerimiz için olursa olur, olmazsa da sorun olmaz durumunda olabilir. Bazen görmek için bakmak yetmez, farklı bir bakış açısı farkındalık oluşturur. Asansördeki kadın ve adamın bakıp görmediği ya da görse de çok anlamlı bulmadığı bir şey benim için dikkate değerken, benim için çok anlamlı ve önemli olmayan ve bu nedenle fark etmediğim başka bir şey de onlar için anlamlı olabilir. Kimi zaman başka bir göz, göremediklerimizi görmeyi sağlar ve bize katkı sunar. Katkıyı alıp kabul etmek de, katacağına ihtiyacımız olmadığını düşünerek  geri çevirmek de bizim elimizde. Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap