SON DAKİKA
SON DAKİKA


Kanser
5.04.2024

Adı ürkütücü, varlığı mücadele gerektirici ama iş başa gelince de gerçekliği ile yüzleştiri bir hastalık kanser. Artık kendisinde ya da ailesinde, akrabaları arasında veya arkadaş çevresinde kanser tanısı almayan ya da kanser mi acaba endişesi taşımayan, kanserin ne olduğunu bilmeyen kimse kalmadı. Kanser öyle ya da böyle ne olduğunu ve neler yapabileceğini hepimize öğretti. Aslında öğrenmemiz gereken, kanserin önlenebilir ve erken tanı ile tedavi edilebilir bir hastalık olduğu gerçeği fakat biraz ihmal, biraz korku, belki biraz da bilgi eksikliği ile bu kısmını görmezden geliyoruz.

Kanser gelişiminde %90 çevresel ve %10 oranında genetik faktörler etkili. Elbetteki tüm çevresel faktörleri kontrol etmemiz mümkün değil ama sigara-tütün kullanımından ve dumanına maruz kalınmasından kaçınma, alkol tüketilmemesi, dengeli ve sağlıklı beslenme, katkı maddeli gıdalar yerine doğal besinlerin tercih edilmesi, karbonhidrat tüketiminin azaltılması, fazla kilolu olma ve obezitenin önlenmesi, ideal kiloda olma, kansere neden olan enfeksiyonlardan korunma ve aşı ile korunulacak olanlar için aşılanma, kimyasallara maruziyetin azaltılması gibi faktörleri kontrol etmemiz mümkün. Ayrıca bazı belirtiler yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunu gösterdiğinden ve kanserde erken bulgu olabileceğinden bunları bilmek ve görüldüğünde ihmal etmemek de önemli. Bu yüzden her yıl 1-7 Nisan tarihleri arası “Ulusal Kanser Haftası” olarak kabul edilmiş ve farkındalık sağlanması amaçlanmıştır.

Sağlık Bakanlığımız, kadınlarda meme ve rahim ağzı kanseri ile kadın ve erkelerde bağırsak kanseri taramalarını ücretsiz olarak yapmaktadır.

“Ulusal Kanser Haftası” içerisindeyken rutin kontrollerimizi ihmal etmememiz gerektiğini, şüphe duyduğumuz şikayetlerimiz var ise bir sağlık kuruluşuna ya da kanser tarama merkezlerine müracaat etmemizin olası bir kanserin erken evrede saptanması açısından önemli olduğunu bu vesile ile bir kez daha hatırlatmış olalım.

“Kanser” tanısı almak üzse, kaygılandırsa ve mücadele sürecini başlatsa da, günümüz teknolojisi ve tedavi seçenekleri ile yüz güldürücü sonuçlar alınmakta ve şifa ile sonlanan türleri bulunmakta.

Hayatının bir döneminde kanser tanısı alan, tedavisi devam eden ya da tamamlanan, takipte olan ya da şifa ile sonuçlanan tüm hastalara geçmiş olsun dileğiyle…

Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap