SON DAKİKA
SON DAKİKA


Her can kıymetli
1.12.2020

Merhabalar, Tüm uyarılara, alınan önlemlere ve kısıtlamalara rağmen vaka sayısı artmaya devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü dünyada, salgının ilk gününden bu yana test ile doğrulanmış 61.299.371 Covid19 vakası ve 1.439.784 Covid19’a bağlı ölüm bildirmekte. Bu verilerle ölüm oranı kabaca %4’lerde. Tabi bu oran ülkeden ülkeye, sağlık hizmetine ulaşılabilirlik, hastane kapasiteleri, yoğun bakım şartları ve uygulanan tedavi desteği anlamında farklılıklar göstermekte. Bunlar dışında, sayısal olarak kaç kişi olduğunu bilemediğimiz, farkında olmadan hastalığı geçirenleri yani asemptomatik olanları ve akciğerleri tipik etkilenmesine rağmen test sonucu negatif gelenleri de düşünürsek, salgının ne kadar ciddi boyutta olduğunu anlayabiliriz.


Hasta sayısındaki bu artış ile birlikte şu anda en büyük sorumluluk; şikayeti bulunan, test sonucu pozitif gelen, test sonucu negatif olsa da Covid19’la enfekte olduğu düşünülen ve ya hasta kişilerle temas etmiş, henüz hasta olmamış fakat karantina önerilmiş olan ya da hastalığı geçirmekte olanlarda.

İlk olarak şunu belirtmekte fayda var; bu dönemde solunum yolunuza ait her şikayet, bunun dışında baş ağrısı, halsizlik, sırt ağrısı, eklem ağrısı gibi daha önce olmayan belirtiler, Covid19’a bağlı hastalık bulgusu olabilir. Bu nedenle en ufak bir şikayeti olan, bir hekim kontrolünden geçip gerekli görüldüğünde test yaptırıncaya kadar kendisini pozitifmiş gibi kabul ederek hareket etmeli, başkaları ile yüz yüze iletişimden mümkünse kaçınmalı ve aile içerisinde bile maske+mesafe+hijyene dikkat etmeli.


Karantina, sadece evden dışarı çıkmamak değil, hastalığın bulaşmasını engellemek için teması ortadan kaldırmak demek. Eğer size karantina önerilmişse, evde bulunanlara da bulaştırma riski nedeniyle aynı önlemleri ev içinde de uygulamak lazım. Ayrıca sizin dışarı çıkmamanız gerektiği gibi, size de hiç kimse gelmemeli, mecburi durumlar için maske+mesafe+hijyene dikkat edilmeli. Son dönemde gördüğümüz bulaşların çoğunluğu aile içi temasla olduğundan, bu konuda hassasiyet gösterilmesi önemli.


Hastalık tanısı aldıysanız yani test sonucunuz pozitif ise ya da test negatif fakat akciğer tomografiniz Covid19’la uyumlu ise ve hastanede ya da evde tedavinize devam ediliyorsa da aynı kurallar geçerli.

Solunum yolunuzda virüs taşıdığınızı unutmadan hareket etmeniz, maske kullanmadığınız vakitlerde virüsü etrafa bulaştırma ihtimalinizi unutmamanız, ellerinizi ağzınıza-burnunuza temas ettikten sonra yıkamaz iseniz dokunduğunuz her yere virüs bulaştırabileceğiniz, ortak kullanılan alanlarda kimse olmadığında dahi ortama virüsü bulaştırma ihtimaliniz nedeniyle maske kullanmayı ihmal etmemeniz önemli.

Hastalık saptandığı zaman filyasyon ekipleri tarafından temaslılar sorgulandığında, temas ettiklerinizi söylemekten çekinmeyin. Karantina uygulanmaması için sakladığınız isimler, başkalarına virüs bulaştırma ihtimali bulunan kişiler. Her tedbirsiz davranış ve yanlış beyanın, bir başkasının hayatına kastetmekle eşdeğer olduğunu unutmayın.

Yaşı, konumu, durumu ne olursa olsun her can özel, her can kıymetli. Canınız yanmasın, canımız yanmasın, kimse üzülmesin. Bırakın korumayı bari en azından başka bir cana zarar vermemek için maske+mesafe+hijyen kurallarına uymaya özen gösterin ve mecbur kalmadıkça evden çıkmayın, lütfen!

Sağlıcakla kalın.

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap