SON DAKİKA
SON DAKİKA


Hepatitler
31.07.2021

Merhabalar.

İki gün önce Dünya Hepatit Günü’ydü. Hasta olup haberdar olmayanları tespit etmek, tedavi ve takip gerekenleri saptamak, aşı ile korunulabilir olanları önlemek adına kabul edilmiş bir farkındalık günü. Hepatit; karaciğeri etkileyen, Hepatit A, Hepatit B, Hepatit C, Delta hepatiti ve Hepatit E gibi farklı virüsler, bazı bakteriler, bazen ilaçlar ya da zararlı maddelerle ortaya çıkan bir hastalık tablosunun bütününe verilen bir isim aslında. Bugün özellikle virüslere bağlı hepatitlerden bahsedeceğim. Viral hepatitlerin önlenmesi, yoksa aşı ile koruma sağlanması, varsa tedavi edilmesi için öncelikle tarama tahlillerinin yapılması gerekir. Eğer daha önce yaptırmadıysanız hepatit taramanızı yaptırın ki, bilmediğiniz bir hepatit virüsü taşıyorsanız tespit edilsin. Özellikle ailenizde hepatit virüsü taşıyan bir aile bireyiniz varsa, kan ve kan ürünleri aldıysanız, steriliteye dikkat edilmediğini düşündüğünüz endoskopik işlemler, diş tedavileri, dövme uygulamaları, berberde sakal tıraşı, manikür-pedikür işlemleri yaptırdıysanız, birden fazla partnerle cinsel ilişki öykünüz varsa mutlaka tarama testleriniz yapılmış olsun. Tüm malzemelerin steril olması gerektiği bu işlemlerde elbetteki steril malzemeler kullanılıyordur, hassas davranılıp dikkat edilerek yapılıyordur fakat işin içinde insan faktörü olduğundan ve hassasiyet derecesi herkeste aynı olmayabileceğinden, şüphe duyduğunuz durumlarda tahlillerinizi hemen ve kuluçka süreleri nedeniyle 6 ay sonra mutlaka yaptırın.

Hepatit A ve Hepatit E, fekal-oral dediğimiz virüsü taşıyan bağırsak içeriği ile temas etmiş gıda ile bulaşıp kronik bir hastalık yapmazken yani bir defaya mahsus geçirilip sonuçlanırken, Hepatit B, Hepatit C ve Delta hepatiti kan, vücut salgıları, cinsel ilişki ve anne karnında bebeğe bulaşarak kronik  hastalık tablosuna yol açabilir. Delta hepatiti sadece Hepatit B olanlarda ek hastalık yapar, tek başına bulunması mümkün değil. Hepatit A ve B’nin aşısı mevcut, geçirmediyseniz aşı olup korunmanız mümkün. Hepatit B ve Hepatit C tedavisinde etkili ilaçlarımız bulunmakta, eğer kronik Hepatit B ya da Hepatit C hastasıysanız, tedavi gerekip gerekmediğinin değerlendirilmesi için mutlaka bir hastanenin enfeksiyon hastalıkları ya da gastroenteroloji bölümüne müracaat edin. Kronik hepatitler hayat boyu takip gerektiren hastalıklardan. Sıklıkla çok ileri aşamaya gelmedikçe de bir şikayete neden olmazlar ve siz farkında olmadan geri dönüşümsüz olumsuz tabloya ilerlerler. Bu nedenle “Hepatitim var fakat bir şikayetim yok ki, kontrole de gerek yok” gibi yanlış bir düşünceye kapılmayın. Sinsi şekilde ilerler ve tedavi ile kontrol edeceğimiz aşamayı kaçırmış olursunuz. Kronik hepatitler ilaç kullanmanız gerekli olsun ya da olmasın düzenli takip  gerektiren hastalıklar.

Özellikle gözden kaçan bir konuya da bu vesile ile açıklık getirelim. Halk arasında sıklıkla kullanılan hepatitlerde “taşıyıcılık” tanımı, sadece taşır ve bir sorun oluşturmaz anlamına gelmiyor ne yazık ki. Taşıyıcı olan herkes, aynı zamanda kronik hepatit hastası olup bulaştırma özelliğine de sahip. Ayrıca şu anda bir sorun olmasa da hayatının sonuna kadar bu şekilde gideceğinini söylemek mümkün değil, bir dönemde aktif hale gelip tedavi gereksinimi oluşabilir. Hepatit günü vasıtasıyla tarama testlerinizi yaptırmanızı, gerekiyorsa aşı olmanızı ve hepatit virüsü taşıyorsanız da düzenli kontrollerinizi ihmal etmemeniz gerektiğini tekrar hatırlatmış olalım. Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap