SON DAKİKA
SON DAKİKA


Hepatit B
13.11.2019

Merhabalar.

Yıllar önce enfeksiyon hastalıkları asistanlık dönemimde, akut hepatit B tablosunda bir hastayı ağır seyrettiği için yatırarak takip etmiştik. Akut hepatit B, virüsün ilk vücuda alındığı halini anlatan hastalık tablosudur ve halsizlik, bulantı-kusma, ciltte sarılık en sık gördüğümüz şikayetlerdir. Hastamız da bu nedenle gelmiş, takip ve destek tedavisi ile klinik olarak toparlaması biraz uzun sürse de takip önerip taburcu etmiştik. Akut hepatit B geçiren ya da kronik hepatit B olan tüm hastalarımıza, aile içibulaş söz konusu olabildiğinden diğer aile bireylerinin de hepatit açısından taranmasını öneririz. Bu hastamıza da tüm aile bireylerinin taranmasını, hepatit B olanların takip edilmesini, hepatit B olmayanların da aşılanmasını önermiştik.

 

Yaklaşık 4 ay sonra benzer şikayetlerle kardeşi geldi, tetkiklerini yaptık, onun da akut hepatit B olduğunu gördük ve yatırıp takip ettik. Ablası hepatit B olduğunda tüm aile bireyleri gibi ona da aşı önermiş olmamıza brağmen ne yazık ki yaptırmadığını öğrendik. Takibinde kan değerleri giderek bozuldu, destek tedavimize rağmen her geçen gün klinik olarak kötüleşti, karaciğer yetmezliği gelişti ve bir süre sonra vefat etti. Akut hepatit B’de karaciğer yetmezliği gelişme oranı %0.1-%0.5 gibi yüksek olmayan bir oran gibi gözükmesine rağmen bu hastada gelişti ve aşı ile korunulabilir bir hastalık yüzünden gencecik bir insanı kaybettik. Her dönem belli periyotlarla aşılar konuşuldu. Yapılsın mı, yapılmasın mı, faydalı mı, zararlı mı, yan etkileri var mı? Diyerek zaman zaman sağlık sektöründekiler de karşı karşıya geldiler bu konuda.. Hangi asinine hangi durumda gerekli olduğu tartışılabilir fakat uygun durum için yapılıp yapılmaması tartışılamaz ve yapılması gerekir diye düşünenlerdenim. Bunu neden anlattım? Çünkü hepatit B aşı ile korunulabilecek bir hastalık. Eğer ablası hepatit B olduğunda ya da çok daha öncesinde aşı yapılmış olsaydı bu yaşananlar yaşanmayabilirdi. Bu, diğer tüm aşı ile önlenebilir hastalıklar için de geçerli.

 

Ülkemizde 1998’den beri hepatit B aşısı rutin aşı programında ve doğan her çocuk aşılanmakta. Fakat özellikle ailede hepatit B öyküsü var ise aşının tutmuş olup olmadığının kontrol edilmesinde fayda var. Bunu anlamanın yolu da basit bir kan tahlili. Bugüne kadar hepatit B açısından tarama yaptırmayan, geçirmedi ise de aşılanması gerekenleri tespit etmek adına bugün bir farkındalık oluşturmuş olalım. Siz sağlıklı iseniz mutlu olmak için gerekli anların tadını keyifle çıkarabilirsiniz. Önlenebilir hastalıklar açısından da bu sizin elinizde. Sağlıcakla kalın..

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap