SON DAKİKA
SON DAKİKA


Hepatit A, Hepatit B ve Hepatit C Nedir?
9.10.2019

Merhabalar..

Poliklinikte takip ettiğimiz hepatit tanısı yeni almış hastalara ya da hepatit taraması yaptığımız kişilere bilgi verirken, yanlış bilinenlerin çok olduğunu, bilinmesi gerekenlerin de bilinmediğini fark ederek bu hafta hepatitlerden bahsetmek istedim. 

Hepatit A, Hepatit B ve Hepatit C nedir? Bulaşma ve korunma yolları nelerdir? Kronik hastalık oluştururlar mı? Tedavileri var mıdır? Kısaca bunlara değinelim. 

Aslında hepsi birbirinden farklı virüs olsa da üçünün ortak özelliği öncelikli olarak karaciğeri etkilemesi. Karaciğer etkilendiği için klinik olarak hepsinde halsizlik, iştahsızlık, bulantı, kusma, ciltte sarılık, idrar renginde koyulaşma gibi şikayet ve bulgular ortaya çıkar. Yani şikayet ve bulgularla hangi virüse bağlı olduğunu anlama şansımız yok fakat basit kan tahlilleri ile herbirine tanı koymak mümkün. Ayrı virüsler olduğundan muayene sırasında hep sorulan soruya da cevap vermiş olalım, birinin diğerine dönüşmesi söz konusu değildir. 

Hepatit A; fekal-oral dediğimiz dışkı, su ve besinler aracılığıyla bulaşır ve kronikleşmez. Yani bulaştıktan sonra hastalık gelişir, çok nadiren ölümle sonuçlanabilecek karaciğer hasarı yapma olasılığı olsa da sıklıkla kendiliğinden ya da destek tedavisi ile iyileşir, kalıcı bir sorun oluşturmaz. Kuluçka süresi 2-6 hafta arasında değişebilir. Hastalık bulgu vermeden de geçirilebilir ve klinik bulgu oluşmuş hastalar destek tedavisi ile bir kaç haftada iyileşir. Hepatit A’dan korunmak için aşı yaptırılabilir. Bir kan testi ile hepatit A geçirip geçirmediğiniz anlaşılabilir ve geçirmediyseniz koruma amacıyla aşı uygulanabilir. Her zaman söylediğimiz gibi etkili el yıkama, temiz su tüketimi, besinlerin hijyenik şartlarda hazırlanması ve tüketilmesi bulaşmayı engelleyecektir. 

Hepatit B; kan yoluyla, cinsel ilişki ile, gebelik sırasında anneden bebeğe, vücut salgı ve sıvılarıyla bulaşabilir. Kuluçka süresi 50-150 gün arasındadır. Virüs bulaştıktan sonra farkında olmadan da geçirilebilir yani her zaman bulgu vermez. İlk virüs bulaşından sonra akut hepatit B tablosu oluşur, diğer hepatit virüslerine benzer şikayetler ve klinik bulgular görülür. Kronikleşebilir, yani bir kez geçirildiğinde hayat boyu Hepatit B virüsü vücutta kalabilir. İlk karşılaştıktan 6 ay sonra hâlâ bağışıklık gelişmedi ise ve kan testlerinde virüs mevcutsa kronik hepatit B olarak kabul edilir. Çocukluk çağında kronikleşme olasılığı daha yüksekken ileriki yaşlarda bu oran azalır. Hepatit B de aşı ile korunulabilir hastalıklardandır, çocukluk çağında kronikleşmenin daha fazla olacağı düşünüldüğünde aşının ne kadar önemli olduğunu anlaşılabilir. Akut enfeksiyon döneminde destek tedavisi, kronik hastalık döneminde virüs çoğalmasını ve yapacağı karaciğer hasarını azaltan ilaçlar kullanılır. Hepatit B bulaşmasını engellemek için kanla temas etmemek ya da kanla temas etmiş herhangi bir şeyi kullanmamak, tırnak makası, tıraş bıçağı, diş fırçası, havlu gibi kişiye özel malzemeler ve cinsel ilişkili ile bulaşmayı engellemek için prezevatif kullanmak, anne hepatit B ise bebeği korumak amacıyla doğar doğmaz aşı ve immunoglobulin uygulamak önemlidir. Hepatit B virüsü taşıyan herkes aynı zamanda bulaştırma ihtimalide taşır, bu nedenle dikkat edilmelidir.

Hepatit C’nin ana bulaş yolu kan ve kan ürünleridir. Kanla direkt temas ya da kanla temas edebilecek kişisel malzemeler bulaş kaynağı olabilir. Gebelik sırasında anneden bebeğe bulaş riski az olsa da vardır. Cinsel ilişkiyle bulaş oranı düşüktür. Farkında olmadan geçirme ve bulaştıktan sonra kronikleşme yani hayat boyu taşıma ihtimali yüksektir. Kuluçka süresi 2 hafta ile 6 ay arasında değişebilir. Şikayet ve klinik bulgular diğer hepatit virüslerinde olduğu gibidir. Hepatit C’den korunmak için geliştirilmiş aşı henüz bulunmamaktadır. Bireysel olarak kanla temas etmekten kaçınmak korunma sağlayacaktır. Kronik Hepatit C, son dönemde geliştirilmiş ilaçlar ile başarılı şekilde tedavi edilmektedir. 

Toplumda Hepatit B ya da Hepatit C virüsü taşıyan fakat farkında olmayanlar olduğunu düşünerek tarama testlerinin önemini vurgularken, Kronik Hepatit B ya da Kronik Hepatit C hastalarının da takiplerinin mutlaka yapılması gerektiğini, şikayetlerinin olmamasının ya da iyi hissediyor olmalarının herzaman her şeyin  yolunda gittiğinin göstergesi olmayacağını hatırlatmak isterim. 

Sevgiyle ve sağlıcakla kalın.. 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap