SON DAKİKA
SON DAKİKA


Hatırlatmalar!
4.09.2020

 
Merhabalar,

Salgında vaka sayısının her geçen gün arttığı bir dönemdeyiz. Şikayeti olup tespit edilenler dışında bir de, hastalığı hiç bir şikayeti bulunmadığı için farkında olmadan geçirenleri düşünürsek, korunmak için ne kadar tedbirli olmamız gerektiğini anlarız. Hastalar, temaslılar ve şikayeti olmadan hastalığı geçiren herkesle maskesiz ve mesafesiz temas etmemiz, bizlere de bulaşabileceği anlamına geliyor. Şu anda şikayeti olmadan hastalığı geçiren yani virüs taşıyan ve bulaştıran kişileri anlama ve tanıma şansımız var mı? Tabi ki de yok. Bu ne anlama geliyor? Çok açık bir şekilde herkesin potansiyel hasta ve potansiyel virüs bulaştırıcısı olması demek. Yani en yakınınızdaki kişinin hiç bir şikayeti olmaması, ondan size hastalığın bulaşmayacağı anlamına gelmiyor. Daha açık bir ifadeyle, bu vakitten sonra herkes herkese virüsü bulaştırma potansiyeline sahip olduğundan, her geçen gün doğru maske kullanımı, sosyal mesafe ve el hijyeni daha da önem kazanıyor, daha çok dikkat edilmesi gerekiyor.

Gerçekten dikkatli davranan, doğru ve etkili maske kullanan, sosyal mesafeye dikkat eden, el hijyenine önem veren bir kesim var. Ama bir de, neyi ne için yaptığını hala anlayamayan, tedbirlere uymayan ya da uyuyor gözüken ama doğru uygulamayan bir grup var.

Artık herkes korunmak için neler yapması gerektiğini eksikleri ve hataları olsa da ana hatları ile biliyor fakat uygulamada sorun yaşıyor, belki zor geliyor, belki de yaptığı yanlışların farkında değil. Bu nedenle şimdi hepimize bir de sosyal sorumluluk düşünüyor. Nedir bu sorumluluk? Birbirimizi koruma sorumluluğu. Peki bunu nasıl yapacağız? Önce kendimizi koruyacağız. Kendimizi koruyacağız ki, biz hasta olup başkalarına bulaştırmayalım ve bulaştırdığımız kişilerden bazılarının belki de kaybedilmesine sebep olmayalım. Sonra temas ettiğimiz herkesi ve sevdiklerimizi koruyacağız ki aynı riskle onlar da karşı karşıya kalmasın. Bunu nasıl yapacağız? Yine önce kendimizi koruyarak, sonra onların da kendini korunması konusunda uyarılarda bulunarak, yardımcı olarak, hatırlatarak, gerekirse maske temin ederek, tekrar tekraanlatarak. En önemlisi de, gördüğümüz tüm hatalı davranış, yanlış uygulama ve eksiklikleri üzmeden, kırmadan, incitmeden, kızmadan, öfkelenmeden ve gerginlik oluşturmadan düzeltmeye çalışarak.

Maske kullanmayan her kim olursa olsun, bizimle maskesiz konuşmasına, mesafeyi korumadan yanımızda olmasına izin vermeyeceğiz. Aynı araç içerisinde maskesiz bulunmayacağız, mesafeyi koruyacağız. Açık ya da kapalı ortamda yemek yerken maske olmayacağı için mesafenin korunmasına her zamankinden daha çok dikkat edeceğiz, bu esnada damlacık oluşturacak konuşma, gülme gibi eylemlerde bulunmayacağız. Sigara içilirken  (içmemek en güzeli elbette) dumanın üflenmesi ile yayılım olabileceği için içenin yanında bulunmayacağız. Diş fırçalama işlemi bitince, ellerimiz ağız salgısı ile temas ettiğinden mutlaka yıkayacağız. İç mekanlarda olduğu gibi açık alanlarda da sosyal mesafeyi koruyacağız ve eğer tek değilsek maske kullanacağız. Kapalı mekanlarda mümkün olduğu kadar bir araya gelmemeye çalışacağız. En ufak bir şikayeti ciddiye alıp etrafa bulaştırma potansiyeli olan davranışlardan uzak duracağız. Maske dış yüzeyine ellerimizle dokunmayacağız. Maskeleri, koruyucu bir kağıt, poşet vs ile dış kısmının bir yere temas etmesini engellemeden ceplerimize, çantamıza, masa üzerlerine, koltuklara bırakmayacağız.

Bu liste pek çok yapılması ve yapılmaması gerekenle uzar, gider.

Bir an, sevdiğiniz bir insanın Covid19’a bağlı solunum yetmezliği nedeniyle yoğun bakım ihtiyacı olduğunu, yoğun bakımda yer olmadığını ya da yoğun bakımda olup bir süre sonra kaybettiğinizi düşünün. İşte bu yüzden dikkat etmek zorundayız.

Sağlıcakla kalın!

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap