SON DAKİKA
SON DAKİKA


Hasta Olanların Dikkatine!
17.08.2020

Merhabalar, salgın başlangıcından bu yana hasta olmamak için uymamız gereken kurallardan söz ederken bugün, artan vaka sayılarımız nedeniyle, hasta olduktan sonra nelere dikkat etmemiz gerektiğinden bahsedelim. Hem hastalık halinde önemli şikayetlerin neler olduğunu bilerek tedbirli davranmak hem de bulaştırıcılığı önlemek adına bunları bilmek önemli.

Covid 19’la enfekte olmak ne demek? Şikayetleriniz olsun ya da olmasın testiniz pozitif çıktığında veya testiniz negatif olsa da akciğerinizde bu enfeksiyona ait tipik bulgular olduğunda sizi Covid 19’la enfekte kabul ediyoruz ve tedavinizi düzenliyoruz. Genel durumunuz iyi, şikayetiniz yok ya da hafifse, akciğer filminiz ve ya tomografinizde sorun yok ya da ufak tutulumlar varsa da yine tedavinizi düzenliyor, evde izolasyon yani karantina öneriyor ve şikayetlerinizde bir değişiklik olursa gelmenizi söylüyoruz.

Testiniz pozitif, bir şikayetiniz yok, akciğerleriniz hafif etkilenmiş fakat altta yatan diyabet, koah, hipertansiyon, kalp yetmezliği, astım gibi hastalıklarınız varsa bir süre gözlem altında olmanızın daha iyi olacağını düşünerek sıklıkla yatırarak tedavinizi düzenliyoruz. Testiniz pozitif saptandı, şikayetleriniz var, akciğer filminiz ve ya tomografinizde hastalığa ait belirgin bulgular varsa yine tedavinizi düzenliyor fakat bu kez sizi mutlaka hastanede yatırarak takip ediyoruz.

Testiniz negatif olsa bile şikayetleriniz mevcut ve akciğerinizde hastalığa ait tipik bulgular varsa, yine pozitif gibi kabul edip aynı şekilde değerlendiriyoruz çünkü hasta da olsanız testin pozitif çıkma oranı %100 değil ne yazık ki.

Bunlar genel bir bakış açısı elbette. Tabii ki her hastayı kendi bazında değerlendiriyor, yatış ya da ayaktan takip kararı veriyor ve tedavi seçenekleri içinden uygun olanlarını seçiyoruz.

Yatış yapmadığımız hastalarımızdan iseniz tanı konduktan ve tedavi başlandıktan sonra artan öksürük ya da nefes darlığı şikayetiniz mevcutsa, mutlaka yeniden değerlendirmek üzere tekrar hastaneye gelmenizi öneriyoruz. İlk etapta her şeyin normal olması, hastalık seyrinde de normal devam edeceği anlamına gelmiyor çünkü. Sizi gördüğümüzde normal olan akciğerleriniz, özellikle hastalığın ilk haftasından sonra etkilenmiş olabilir. Bu nedenle artan şikayetler, özellikle öksürük ve nefes darlığı sizler için uyarıcı olsun.

Hastanede yatırmadığımız ve ayaktan tedavisini düzenlediğimiz hastalarımıza, toplum sağlığını korumak ve başkalarına bulaştırmamak adına çok büyük bir görev düşüyor. Eğer size önerdiğimiz izolasyonu yani karantinayı uygulamazsanız, maske kullanmaz, sosyal mesafeye ve el hijyenine dikkat etmezseniz, temas ettiğiniz herkese virüs bulaştırırsınız. Lütfen izolasyona dikkat edin yani karantinada kalın. Kalabalık ortamlarda bulunmayın, toplu taşıma araçları kullanmayın, maske ve sosyal mesafe kuralına ev içerisinde de dikkat edin, ellerinizi sık sık yıkayın. Asla ziyaretçi kabul etmeyin.

Aynı durum yatarak tedavi alan, sonrasında taburcu ederken izolasyon önerdiğimiz hastalarımız için de geçerli. Ayrıca şikayetlerinizin olmaması ya da var iken düzelmiş olması, virüsü taşımadığınız veya bulaştırmadığınız anlamına gelmiyor ne yazık ki. Tedavi almış, iyileşmiş bile olsanız size önerdiğimiz sürelerde karantinada kalmanız, etrafınıza bulaştırmanızı engelleyecektir.

Hastalığın kimde nasıl seyredeceğini ön görme şansımızın olmadığını bir kez daha hatırlatırken, kendimizi ve sevdiklerimizi korumak adına tedbiri elden bırakmayalım diyorum.

Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap