SON DAKİKA
SON DAKİKA


Gündemden düşmeyen Corona
5.03.2020

Yeni corona virüs, Covid-19 olarak adlandırıldı. Dünya gündemini hızlı yayılımı ile meşgul etmeye devam ediyor. Gün geçtikçe etkilenen ülke ve vaka sayısı artıyor ve bu artış beraberinde endişe ve kaygıyı da getiriyor. Her gün pek çok kişi virüsle ilgili sorular soruyor, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı olarak bizler mümkün olduğunca yanıtlamaya çalışıyoruz. Son dönemde artan sorular ve toplumda oluşan kaygı nedeniyle bir kez daha Covid-19’la ilgili bilgi paylaşmak istedim.

 

Artık hepimiz Yeni Coronavirüs’ün (Covid- 19), ilk kez Aralık 2019’da Çin’in Wuhan şehrinde, nedeni bilinmeyen akciğer enfeksiyonlarında artış ile dikkat çektiğini ve bu hastalarda tanımlandığını biliyoruz. Salgının bu bölgedeki deniz ürünleri ve hayvan pazarında, ilk olarak hayvanlardan insanlara bulaşarak başladığı tahmin edilmekte. Hastalık; öksürme, hapşırma ya da konuşma sırasında ortaya saçılan damlacıklardan bulaşmakta. Bu damlacıklarla kirlenmiş yüzeylere dokunduktan sonra eller yıkanmadan göz, burun ve ağıza temas edilirse de virüs bulaşabilmekte. Kuluçka süresi ortalama 2-14 gün olup 3 haftaya uzayan vakalar olduğu da bildirilmekte. Hastalık, belirti vermeden geçirilebileceği gibi boğaz ağrısı, ateş, halsizlik, öksürük şikayetleriyle de başlayabilmekte ve ağır seyredecekse sıklıkla 1 haftadan sonra solunum güçlüğü oluşturmakta. Ağır vakalarda akciğer tutulumu, solunum yetmezliği, böbrek bozukluğu ve ölüme yol açabilmekte. Covid-19 enfeksiyonu hafif şikayetlerle başlayıp ilerlediğinden, Covid-19’la ilgiliymiş gibi paylaşılan aniden düşme ve ölüm videoları gerçeği yansıtmamakta.

 

Tanı için şüpheli vakalardan aldığımız örnekler Ulusal Viroloji Referans Laboratuvarında değerlendirilmekte. Eldeki verilerle astım, böbrek yetmezliği, kalp hastalığı, diyabet gibi altta yatan başka hastalıkları olanlarda daha ağır seyrettiği söylenebilmekle birlikte, ağır seyretme oranının yaklaşık %10-15 olduğu görülmekte. Ölüm oranı ise %3 olarak bildirilmekte. Hastalığın spesifik bir tedavisi olmayıp diğer pek çok viral enfeksiyonda olduğu gibi destek tedavisi uygulanmakta. Covid-19’a karşı geliştirilmiş bir aşı henüz bulunmamakta. Virüsler dış ortamda uzun süre canlı kalamadığından paket ya da kargo ile virüs bulaştığına dair veri bulunmamakta ve Dünya Sağlık Örgütü bu konuda kısıtlama önermemekte. Hastalıktan korunmak için el hijyeninin önemli olduğunu tekrar hatırlatmakta fayda var. Kirli eller ağız, burun, yüz ve göze temas ettirilmemeli. Hasta insanlarla temastan kaçınılmalı, 1 metreden daha yakın temas olacak ise mutlaka maske takılmalı.

 

Şikayeti olanlar maske takarak en yakın sağlık kurumuna müracaat etmeli. Öksürme ya da hapşırma sırasında burun ve ağız tek kullanımlık kâğıt mendille örtülmeli, kullanım sonrasında atılmalı ve mümkünse kalabalık ortamlarda bulunulmamalı. Son dönemde sıklıkla paylaşılan “sıcak su içmenin virüsü öldürdüğü” ile ilgili bir veri mevcut olmayıp doğruluk payı bulunmamakta. Basımdan bir gün önce, bu yazıyı yazdığım vakit itibariyle ülkemizde henüz bildirilmiş vaka olmayıp bugüne kadar 80 ülkede virüs saptandığı bildirilmekte. Çin Halk Cumhuriyeti, Singapur, İran, Tayland, Japonya, Hong Kong, Güney Kore ve İtalya yüksek riskli ülkeler olarak kabul edilmekte. Virüsün bulunduğu bölgeye seyahat edenler ve şikayeti olanlar maske takarak en yakın sağlık kurumuna başvurmalı, şüpheli vaka olarak Kabul edilecek kişilerle yakın temasta bulunmamalı ve bu süreçte bulunulacaksa mutlaka maske takılmalı.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap