SON DAKİKA
SON DAKİKA


Gözden kaçanlar
24.08.2020

 
Merhabalar,

Salgın tüm hızı ve etkinliği ile devam ediyor. Tedbirler ve dikkat arttığı zaman vaka sayısı azalıyor, en ufak bir gevşemede hasta sayısında artış görüyoruz. Tarihteki salgınlardan hareketle bu sürenin kısa olmayacağını tahmin ediyoruz, bu nedenle tedbirli ve dikkatli davranarak yaşadığımız bu süreci hep birlikte atlatmaya çalışacağız. Hep birlikte diyorum çünkü bulaşıcı hastalıklar için bireysel önlemler aynı zamanda toplumsal önlemler demek. Her birimiz birey olarak dikkatli davranır ve önlemlere uyarsak hem kendimizi, hem de farkında olmadan bizden virüs bulaşacak başka insanları korumuş oluruz.

Bu dönemde dikkat etmemiz gerekenleri hemen hepimiz ana hatları ile artık biliyoruz. Gözden kaçtığını düşündüğüm bir kaç konuya dikkat çekmek istiyorum.

Sigara, zararı bilimsel olarak ispatlanmış fakat insanların vazgeçemediği bir alışkanlık. Çok şükür ki, kapalı alanlarda içilemiyor. Açık alanlarda sigara içimi sırasında dumanın üflenmesi virüs içeren partiküllerin yayılımına sebep olabilir. Yani konuşma sırasında ortama saçılacak virüs içeren damlacıkları, sigara dumanının üflenmesi ile daha uzak alanlara ulaştırıyor olabilirsiniz. Bu nedenle sigara içilen açık alanlarda da, kapalı alanlarda olduğu gibi tedbir almak zorundasınız. Maske kullanamayacağınıza göre sosyal mesafeye dikkat etmek çok önemli. Sigara içimi sıklıkla iş yerlerinde molalar ya da verilen aralarda topluca olabildiği için, bu konuda gerekli hassasiyetin gösterilmesi bulaşma riskini azaltacaktır. Üstelik sadece Covid19 için değil, diğer pek çok damlacık ve hava yolu ile bulaşan hastalıklardan korunmak  için de buna dikkat etmek önemli.

Aynı durum yemek sırasında da geçerli. Sizden başkalarının da bulunduğu bir ortamda yemek yiyorsanız doğal olarak maske kullanamayacağınız için mesafeyi korumak ve yemek sırasında mümkün olduğunca virüs saçılmasını sağlayacak konuşma, gülme gibi davranışlardan kaçınmak gerekli. Yani mümkün olan en kısa sürede yemeği tamamlamak ve sonrasında sohbet edilecekse de maske kullanarak ve mesafeyi koruyarak devam etmek lazım.

Açık havada bulunmanız virüsün bulaşmayacağı anlamına gelmiyor. Nerede olursanız olun maskenin olmadığı, sosyal mesafenin korunmadığı durumlarda bulaşma söz konusu olabilir. Önemli olan; virüs taşıyorsak maske ile dışarıya saçılmasının önlenmesi, karşı taraftan gelecek virüs için maskemizle mekanik bariyer oluşturmak ve maskeli de olsak virüsün ulaşacağı mesafede bulunmamak yani sosyal mesafeyi korumak. 

Kendinizi ve etrafınızdakileri korumak için maske kullanmanız şart. Havanın sıcak olması, iş yoğunluğunuzun fazla olması, maskenin sizi bunaltması, sizde virüs olmadığını düşünmeniz ya da hasta olmaktan endişe etmemeniz kullanmamanız için yeterli gerekçeler değil. Kendinizi korumak istemiyorsanız toplumdaki diğer insanları kendinizden korumak için kullanmak zorundasınız. Toplum içinde yaşamanın dini, ahlaki ve vicdani sorumlulukları var. Kendinizi düşünmüyor olsanız da başkalarını düşünmek zorundasınız.

Lütfen, nerede ve kim olursa olsun maske+ mesafe+ el hijyeni kurallarına uymayanları uyarın. Sizde nasıl seyredeceğini bilmediğiniz, daha doğrusu öngöremediğiniz bir hastalık için kimsenin sizi riske atacak davranışlar göstermesine izin vermeyin. Dünyaya bir kez geliyoruz.

Sağlıcakla kalın. 



 

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap