SON DAKİKA
SON DAKİKA


Gözden kaçanlar
22.02.2022

Merhabalar. Omicron varyantı ile birlikte salgının başından beri enfekte olmayanların hasta olduğunu, daha önce hasta olanların da ikinci, hatta üçüncü kez hastalığı geçirdiğini görüyoruz. Bulaşma kapasitesinin şimdiye kadar gördüğümüz varyantlardan daha yüksek olduğunu henüz ülkemizde Omicron’u görmeden de diğer ülke verilerinden biliyorduk. Bildiğimizi, baskın hale geçen bu yeni varyantla pratikte de görmüş olduk.

Bildiğimiz bir diğer gerçek de, Omicron varyantının diğerlerine göre üst solunum yolunu tutmaya daha eğilimli olduğu, alt solunum yolu etkileniminin daha az olacağıydı. Bunun, yeni varyant Omicron’un ilk görüldüğü yer olan Güney Afrika’da, halkın büyük çoğunluğunun daha önce yakın dönemde Covid geçirmiş olmasına ve bu nedenle sahip oldukları yüksek antikor seviyelerine bağlı olduğunu düşünmüştük. Buraya kadar şey güzel fakat şu anda geldiğimiz noktada gözden kaçan birkaç durum var.

Bunlardan ilki, hastalığın hafif seyretme oranı yüksek olsa da, ağır seyretmesi beklenen bir hasta oranı da var ve bu oranın oluşturduğu kişi sayısı, Omicron varyantının etkilediği kişi sayısı arttıkça artmaya devam edecek. Zaten bunu da günlük kaybedilen hasta sayılarımızdan gayet açık ve net şekilde görüyoruz. Açıklanan verilerle ülkemizde her gün en az 250-300 canı bu hastalık yüzünden kaybediyoruz.

Gözden kaçan bir diğer nokta da şu. Her gün belirli bir sayıya ulaşan can kaybından önce bu hastaların geçirdikleri bir yoğun bakım süreci, bu süreçte yaşananlar, can kaybı olmadan bu süreci tamamlayanların da sonrasında devam eden sıkıntıları var. Ne yazık ki akciğer etkilenimi olanların yoğun bakım ihtiyacı ortadan kalksa bile, bir süre daha devam eden oksijen ihtiyaçları, hastaneye yatış süreçleri ve kimi zaman oksijen üretimini sağlayan cihaz ile uzayan tedavi dönemleri mevcut. Yani can kaybı oranı yüksek değil gibi gözükse de her gün vefat eden canlar, yoğun bakım ihtiyacı oluşanlar ya da taburculuğunu oksijen üreten cihaz ile eve gönderme şeklinde yaptığımız hastalarımız var.

Ayrıca hastalığın kimde ağır, kimde hafif seyredeceğini bilme şansımız yok. Evet, ağır seyretmesi anlamında risk olarak gördüğümüz bazı durumlar var ama pratikte bazen hiç bir neden olmadığı halde ağır seyreden, yoğun bakım ihtiyacı gelişen vakalarla da karşılaşıyoruz.

Şunu da hatırlatmakta fayda var, hafif seyreden vakalar aşılı olanlar, aşılılar içinde de hatırlatma dozlarını yaptırmış olanlar. Aşı dikkat çekici bir hafif geçirme sebebi. Bu nedenle, korunma konusunda hassasiyetimiz devam ederken zamanı geldiğinde aşılarımızın hatırlatma dozlarını ihmal etmemek çok önemli.

Güzel günler dileğiyle.

Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap