SON DAKİKA
SON DAKİKA


Gebelikte Covid
6.11.2021

Merhabalar. Sağlık Bakanlığımız gebe ölümlerinin 2020’de bir önceki yıla göre %52, 2021’de ise geçen yıla oranla %50 arttığını bildirdi ve bu ölümlerin Covid’e bağlı olduğunu açıkladı. Ölen gebelerin %99’unun aşı yaptırmadığı da ifade edildi. Kliniğimizde takip ettiğimiz gebelerin de aşı oranı ülke genelindeki verilerle uyumlu. Pek çok hastamız gebelik döneminde aşılanmadığı gibi, gebelik öncesi dönemde de aşı yaptırmamış. Aşıların hem hasta olmayı, hem de hastalığın ağır seyretmesini ve yoğun bakım ihtiyacını azalttığını artık bilmeyen yok.

Veriler dışında yoğun bakımda takip ettiğimiz hastalarda da bunu açık şekilde görüyoruz. Hepimiz biliyoruz ki gebelik başlı başına özellikli bir süreç. Ortada sağlıklı olmasını istediğimiz ve bu nedenle ekstra çaba gösterdiğimiz iki can var. Salgın döneminde gebelik ise çok daha özellikli çünkü etkilenmemesi için uğraştığımız bu iki candan birisini iyileştirmek, diğerini de korumak ve sağlıklı şekilde dünyaya gelmesini sağlamak için uğraşıyoruz. Bu uğraşı içinde, aşıyı reddeden gebelerin bir kısmı kendilerince yine bebeklerini koruduklarını düşünerek takipte kullandığımız yöntemleri ve tedavileri de reddedebiliyor. Her ne kadar gebelikte güvenli takip yöntemleri ve tedaviler kullansak da, elbetteki onların onayı olmadan tanı ve tedavi yaklaşımlarımızı uygulayamıyoruz. Nefes alamayan ve yoğun bakım ihtiyacı oluşan bir gebeyi bazen gebelikte uygulanmasında sakınca olmayacak bir tanı ya da tedavi yöntemi için bile dakikalarca ikna etmek için çaba gösteriyoruz.

Bazen de ne yazık ki kaybediyoruz. Bu aşamaya gelmemek için gebelikte ya da en azından gebe kalması planlanan zamanın öncesinde aşı uygulaması yapılması hem gebeleri hem de bebekleri koruyacak, sonrasında verilecek daha zor kararların oluşma ihtimalini azaltacak. Sağlık Bakanlığımız ve bilimsel kurulların bulunduğu derneklerimiz, gebelerin aşılanmasında sakınca olmadığını bildirdi ve bizler de öneriyoruz ama gebelik döneminde direnç olduğu da hem verilerden hem de klinik gözlemlerimizden net bir şekilde ortada. Gebelik döneminde aşı olmamaya kararlı olanlar bari gebelik planladıkları dönem öncesinde aşı olsunlar ki, bu süreçte olumsuz bir durumla karşılaşma ya da karşılaşılmış olsa bile yoğun bakım ihtiyacı oluşma olasılığını azaltsınlar. Son dönemde artan gebe hasta sayısının en büyük nedeni aşılanmamaları ve korunma konusunda da her geçen gün azalan hassasiyet. Lütfen hem kendiniz hem de bebeğinizin sağlığı için, planlı bir gebelik kararınız varsa öncesinde ya da gebelik sırasında mutlaka sizi takip eden hekiminize de danışarak aşılarınızı olun ve aşılanmış olsanız bile korunmaya devam edin. Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap