SON DAKİKA
SON DAKİKA


Emekler heba olmasın!
10.07.2020

 
Merhabalar,

Bir süredir normalleşme sürecinden bahsediyor ve bu sürecin eski normallerimizden farklı olduğunu, tedbirli ve özenli davranmamız gerektiğini, maske kullanımı ve sosyal mesafenin önemini anlatıyoruz. Tüm anlatılanları dikkate alan da var, “bana bir şey olmaz” deyip önemsemeyen de.. Ama inanın herkese olan size de olabilir, herkese bulaşabilen virüs size de bulaşabilir ve can kaybına neden olabilir.

Son dönemde enfekte olan hastaların öykülerinde hep başka bir şehirden gelen akraba, arkadaş ya da aile bireyleri ile temas öyküsü bulunuyor. Yaklaşık 4 aydır evden çıkmadığını söyleyen hastalarımıza bu temasla Covid-19’un bulaşması da gösteriyor ki, ufak bir dikkatsizlik 4 aylık çabanızı heba edebilir.

Başka bir şehirden yaz döneminde memleketinize gittiğinizi düşünelim. Tabi ki o vakte kadar görmediğiniz sevdiklerinizi görmek, çocukluk ya da gençliğinizin geçtiği yerlere gitmek, gezmek, eğlenmek ve sayılı sürede yapabileceğinizin fazlasını yapmak istersiniz. Bu dönemde de risk olabileceğini düşünerek kendinizce tedbirler alarak istediklerinizi yaptınız ama zaman zaman sıcaktan bunalıp maskenizi çıkardınız ya da “ben zaten iyiyim, bir şikayetim yok” diyerek uzun süredir görmediğiniz büyüklerinize sarıldınız, hep birlikte oturdunuz, vakit geçirdiniz. Şikayetiniz olmadığı için bunların sorun olmadığını düşündünüz fakat 3-5 gün sonra halsizliğiniz ve ateşiniz oldu, yapılan Covid-19 testleriniz pozitif geldi. Siz tedavi amaçlı hastanede yatırıldınız ve temas ettiğiniz kişiler takip edilmek üzere sorgulandı. Kimlerle karşılaştığınızı ve kimlere bulaştırdığınızı tahmin etmek mümkün olabilir mi? Temas ettiğiniz ve kurallara uymadan iletişim kurduğunuz herkes risk altında kabul edildi, Sağlık Müdürlüğü bölgeyi ve temaslıları taramak amacıyla çalışmalara başladı. Temas ettiklerinizden testleri pozitif saptananlar oldu, onlar da takibe alındı, onlarla temas edenler de paniğe kapıldı ve sağlık kuruluşlarına başvurdu. Bulaşanlardan bir kısmı risk grubu olan 65 yaş üzeri, altta yatan hipertansiyon, diyabet gibi hastalıkları bulunanlar. Bazılarında bir süre sonra solunum sıkıntısı oldu ve yoğun bakım ihtiyacı doğdu, belki kimisi bu süreçte kaybedildi. Bir kısmı servislerde takip edildi, bir kısmına da evde izolasyon önerildi. Servislerdeki takipleriniz sırasında sizin görmediğiniz ve farkında olmadığınız pek çok emek verildi, takipler yapıldı.

Bunları neden anlattım? Çünkü tek bir hastanın dikkatsiz tavrı bile tüm bunlara neden olabilir, onlarca kişiyi etkileyebilir. Tabi ki tüm sorumluluk hasta olup bulaştırana yüklenemez, herkesin de kendi sorumluluğu bilip korunma önlemlerini uygulaması gerekir.

Eğer bulunduğunuz şehirde Corona virüs enfeksiyonu halen mevcutsa ve başka bir yere gitmeniz gerekiyorsa mutlaka hastalığın kuluçka süresi olan 14 gün izolasyon kurallarına her zaman olduğundan daha fazla özen gösterin. Mümkünse özellikle ilk 14 gün; akraba ziyaretlerinde bulunmayın, kalabalık yerlere gitmeyin, toplu taşıma araçları kullanmayın, ibadetlerinizi evlerinizde ve bireysel yapın, kendinizi potansiyel hasta olarak düşünüp bulaştırma ihtimali nedeniyle riskli gördüğünüz davranışlardan kaçının. Sosyal mesafeyi korumak, maske kullanmak ve el hijyenine özen göstermek zaten olmazsa olmazlardan.

Hem bireysel, hem de toplumsal sorumluluklarımızın farkında olmak ve bu süreçte enfeksiyondan korunarak yaşamayı öğrenmek zorundayız. Bulaşıcı hastalıklarda keyfi yaklaşımlar sadece kişiyi değil, temas ettiği diğer insanları da etkileyebildiği için böyle bir olasılığa yer olmadığını hatırlatarak bedel ödememek için tedbiri elden bırakmayalım diyorum.
Sağlıcakla kalın…

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap