SON DAKİKA
SON DAKİKA


E-Nabız
22.01.2022

Merhabalar. Salgın döneminde takip ettiğimiz Covid19 ile enfekte ve hastanede yatış gereken hastalarımıza, kişisel koruyucu ekipman içerisinde saatler süren değerlendirme vizitleri yapıyoruz. Hem yeni tahliller, tomografiler, hem de kronik hastalıklar, geçmiş tanılar, sürekli kullanılan ilaçlar ve bazen de başka merkezlerden sevk ile geldi ise orada yapılan tetkik ve görüntülemeler de bizim için önem taşıyor.  Hastanın kendisinden aldığımız kimi zaman yetersiz oluyor, kimi zaman bu da mümkün olmuyor.

Bu durumda da e-nabız dediğimiz ve herkesin sağlık verilerinin bulunduğu sistemden yararlanıyoruz, tüm tahlil ve radyolojik görüntülere, geçmişteki tanılara, kronik hastalık ve sürekli kullanılan ilaçlara ulaşıyoruz, yeni tedavileri düzenliyor ve gözümüzden bir şey kaçmaması için uğraşıyoruz. Bu sistemin kontrolü tamamen kişiye ait olduğundan, geçmişe ait sağlık verilerinin herhangi bir hekim tarafından görülmesini istemeyenler de, kişisel onayları olmadan kullanıma izin vermeyecek ve gerektiğinde telefonlarına gelecek kısa mesaj şifresi ile bu verilere ulaşılabilecek şekilde düzenleme yapıyorlar. 

Buraya kadar her şey güzel fakat bizim, sizlerin takip ve tedavileriniz sırasında, bu sistemden ulaşmak istediğimiz ve tedavinize yön verecek bilgileri elde etmemiz bazen hiç de kolay olmuyor. Sisteme giriyoruz, kayıt sırasında verdiğiniz telefon numarasına bir onay kodu mesajı gidiyor. O kodu bize söylediğinizde bizler de ekrana yazıyoruz ve verileri görüyoruz. Tabii ki bu olması gereken. Fakat sıklıkla hangi telefonunuz kayıtlı ve hangi telefona mesaj gitti, bilmiyorsunuz. Bir süre bunu bulmanız için bekliyoruz, bazen ileri yaştakiler ya bilemiyor ya da bulamıyor. Eğer hastanın yaşa bağlı unutkanlık, Alzheimer gibi bir hastalık durumu var ise refakat eden kişi durumdan bihaber oluyor. Kimi zaman da hastanın yanında yabancı uyruklu bir bakıcı bulunuyor, o zaman her şey daha da zorlaşıyor.  Ya da hastanın kendisi gayet bilinçli ve farkındalığı yüksek bir kişi oluyor fakat ani gelişen bir solunum sıkıntısı, yoğun bakım ihtiyacı veya bilinç kaybı gibi bir durumda da onun bu onayı vermesi imkansız hale geliyor, hasta için kritik değere, bizim için büyük öneme sahip bu verilere ulaşamıyoruz. Tüm bunlar dışında trafik kazası, kalp krizi ya da felç gibi ani gelişen, hastanın kendi varlığının farkında olmadığı bir durumda da başka bir merkezde çekilen filmler, tomografiler, MR görüntüleri ya da tahlillere ulaşmamız mümkün olmuyor. Tüm bu nedenlerle, eğer paylaşmakta sakınca gördüğünüz özel bir durumuz yoksa ve mümkünse, bu verileri sizi değerlendiren hekimlerin onayınız olmadan görmesini sağlayacak şekilde düzenlemeniz hem sizlere fayda sağlayacak, hem de bizlerin işini kolaylaştıracaktır. Güzel günler dileğiyle.  Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap