SON DAKİKA
SON DAKİKA


Doğru Bilinen Yanlışlar Merhabalar..
30.10.2019

Hastalarla muayene sırasındaki diyaloglardan ve sosyal hayatta karşılaştıklarımdan yola çıkarak, enfeksiyon hastalıkları ile ilgili bir kaç konuya açıklık getirmek adına bu hafta yanlış bilinenlerden bahsetmek istedim.

 

Poliklinikte hasta muayenesi sırasında, ad-soyad öğrendikten sonraki ilk sorumuz sıklıkla ne şikayetiniz olduğudur. Hastanın ifade ettiği şikayet, polikliniğe girişten sonra yapılacak olanlara yön verdiğinden çok önemli. Bilinçli olarak ilgili branşa başvuranlar şikayetlerini ve geliş nedenlerini sıklıkla doğru ve etkili şekilde anlatırlar. Öncelikle “Ne şikayetiniz var?” sorusunun cevabı “enfeksiyonum var” değildir çünkü enfeksiyon bir şikayet değil, sonuçtur. Ateş, baş ağrısı, eklem ağrısı, öksürük, boğaz ağrısı vs gibi rahatsız eden durum ifade edilmelidir. Enfeksiyon olup olmadığına ilgili hekim karar verecektir. 

 

Kan tahlillerinde bakılan beyaz küre (lökosit), crp (c reaktif protein), sedimentasyon gibi değerler sadece enfeksiyon hastalıklarında yükselmez. Bunları yükselten enfeksiyon dışında da romatizmal hastalıklar, kan hastalıkları, iyi ya da kötü huylu tümörler gibi pek çok neden vardır.

 

Hepatitlerde “taşıyıcılık” hastalığın hem taşındığını hem de bulaştırılabilir olduğunu ifade eder. Yani hepatit taşıyan kişi aynı zamanda virüsü bulaştırma riski de taşır. Hepatitlerde “taşıyıcı olmak” demek hastalığı bulaştırabilir olmakla birlikte aynı zamanda en azından 6 ayda bir düzenli doktor kontrolünün bilincinde de olmayı gerektirir. Ayrıca hepatitlerde genetik geçiş değil bulaş söz konusudur. Aile içinde birden fazla kişide hepatit olması genetik olduğunu değil, birbirine bulaştırılmış olduğunu gösterir. 

 

Hepatit A, hepatit B ve Hepatit C’nin tek ortak özellikleri karaciğeri etkilemeleri olup her biri ayrı birer hastalıktır ve birbirlerine dönüşmeleri söz konusu değildir. 

 

Elisa testleri bir çok farklı hastalığın teşhisinde kullanılan bir yöntemdir, sadece cinsel yolla bulaşan hastalıklara ve AIDS’e özgü değildir. Hepatitler ve HIV virüsü taraması bu yöntemle yapılır fakat bu yöntemle başka mikroorganizmalar da taranabilir. Bu nedenle “ELISA testi yaptırmak istiyorum” değil, sorunun ne olduğunu anlatmak gerekir ki ilgili tetkiklere hekiminiz karar verebilsin.

 

Solunum yolu enfeksiyonları çoğunlukla viral etkenlere bağlıdır ve virüslere bağlı viral enfeksiyonlarda antibiyotikler etkili olmaz ve kullanılmaz. Gereksiz antibiyotik kullanımı aynı zamanda normal flora dediğimiz bir yerde doğal olarak bulunan mikroorganizmaları da yok ettiğinden, fayda sağlamadığı gibi zarar da verecektir. Bu nedenle hekiminiz viral enfeksiyon geçirdiğinizi düşünüyorsa antibiyotik vermeyecek ve şikayetlerinize yönelik tedavi planlayacaktır. Muayene olmadan antibiyotik kullanmamalıdır. 

 

Doğru olduğu düşülen yanlışların düzeltilmesi adına farkındalık oluşturmuş olmayı diliyorum. 

Sağlıcakla kalın..

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap