SON DAKİKA
SON DAKİKA


Delta(D) Hepatiti
31.05.2022

Daha önce Hepatit A, Hepatit B ve Hepatit C’yi mutlaka duymuşsunuzdur. Farkındalık oluşturmak adına belirli periyotlarla anlatmaya çalışıyorum. Bugün de “Böyle bir Hepatit virüsü var ve bu virüsü taşıyan hastalarla da karşılaşıyoruz” demek ve farkındalık oluşturmak adına Delta hepatitinden bahsetmek istiyorum.

İlk kez 1977 yılında karaciğerde farklı bir antijen olarak dikkat çeken virüsün yapısal özellikleri 1986’da tanımlanmış. Yani yeni bir virüs değil. Yeni olmadığı gibi tek başına etkin de olamayan bir virüs.

Tek başına hastalık yapamayan, hastalık oluşturması için Hepatit B virüsüne ihtiyaç duyan, daha önce Hepatit B virüsü ile enfekte olan ya da eş zamanlı alındığında hastalık oluşturan defektif bir virüs aslında. Var olabilmesinin tek şartı Hepatit B virüsü.

Bulaşma hepatit B ile benzer, ana bulaş yolu kan teması-kan ürünleri ve cinsel ilişki.

Dünyada 248 milyon insanın Hepatit B ile enfekte olduğu tahmin edilmekte ve %5’lik bir Delta Hepatiti varsayımı ile yaklaşık 15 milyona yakın kişinin de Delta virüsü ile enfekte olduğu öngörülmekte. Güney Amerika, Afrika ve Asya’da görülme oranları daha yüksek.

Ülkemizdeki veriler, batıda kronik hepatit B’li hastalarda %5, sirozu olanlarda %27 iken doğu ve güneydoğuda kronik hepatit B’li hastalarda %20, sirozu olanlarda %46 gibi yüksek bir oranda saptandığını gösteriyor. Yani bölgesel farklılıklar mevcut.

Özellikle damar içi madde bağımlısı olan Hepatit B hastalarında sıklığı daha fazla çünkü kan ile temas etmiş her materyal risk oluşturuyor.

Hepatit D’nin, Hepatit B ile ilişkili sirozun %18’ine ve karaciğer kanserinin de %20’sine neden olduğu düşünülüyor.

Tanı için öncelikle akla gelmesi şart. Belirli aralıklarla istenen tahliller ile tarama yapılması, saptanması açısından önemli. Delta hepatitinin tedavisinde en sık kullandığımız ilaçlar sıklıkla haftada bir enjeksiyon şeklinde uygulanmakta.

Hepatit B’nin önlenmesi, aynı zamanda Delta hepatitinin önlenmesi de demek olduğu için Hepatit B aşısını tekrar hatırlatmış olalım. Tarama testlerinizi yaptırıp Hepatit B virüsü taşıyor iseniz tespit ve tedavi, taşımıyor iseniz de korunmak için aşı yaptırmanız faydalı olacaktır. Hepatit B virüsüne sahipseniz de belirli periyotlarla Delta virüs taraması yapılması gözden kaçmasını önleyecektir.

Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap