SON DAKİKA
SON DAKİKA


Cumhuriyet Bayramı
30.10.2021

Merhabalar, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı. Cumhuriyetimizin 98.yılını kutladığımız bugün, çocukluktaki bayram hazırlıklarımız canlandı gözümde. Bir kaç hafta öncesinde okuyacağımız şiirleri seçerek başlayan telaşımız, sınıflarımızın süslenmesiyle sonlanırdı. Bayramı iliklerimize kadar hissederdik. Seçtiğimiz şarkılar, şiirler içimize siner, her yeri bayraklarla donatır, süslemeleri yaparken bu sırada da marşlar söylerdik. Ders dışında bir sınıf dolusu çocuğun oluşturacağı gürültüyü engellemenin en güzel yoluydu bu aynı zamanda.

Hem tüm dikkatimizi planlanan işe verir, hem de bunu marşın oluşturduğu coşkuyla yapardık. Hazırlığın bitmesi beklenen büyük günün geldiğinin de habercisiydi aynı zamanda. O sabah her zamankinden erken uyanır, okunacak şiirler için evde son tekrarlarımızı yapar, kahvaltı ve güne özel hazırlığın ardından okulun yolunu tutardık. Bir başka olurdu okulda da 29 Ekim sabahı. Coşkuya biraz da heyecan karışırdı. Çelenk koyma töreni için bayrak ve flamalarla yola çıkar, okulumuzu temsil etmenin gururunu yaşardık. Okul bahçesinde devam eden kutlamalar, günün anlam ve önemini ifade eden konuşmalar, sınıflarda etkinlikler ile biten vaktin ardından akşam fener alayının geçişini beklerdik. O saatlerde hepimiz tek yürek olurduk. Evlerde asılı bayraklarımız dışında elimizde ahşap çubuklu olanlarlardan da mutlaka bulunurdu. Fener alayını bayramın bitiş töreni gibi hissederdim hep. Bayram bitse de yüreğimizdeki cumhuriyet coşkusu hiç bitmezdi. Bitmedi ve bu coşku bizi bugünlere getirdi.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 28 Ekim akşamında arkadaşlarına “Yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz” diyerek ertesi gün olacakları anlattığı bir gecenin sonrasında, milletin iradesinin önem kazandığı Cumhuriyet, 29 Ekim 1923’te ilan edildi. Zaferle sonuçlanan mücadele, Cumhuriyetle taçlandı. “Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir” ilkesini devlet yönetimine yerleştiren Cumhuriyet’in ilanının 98.yılını kutlarken millet iradesini önemli kılan, “Yurtta sulh, cihanda sulh” fikrini amaç edinen başta Mustafa Kemal Atatürk ve bu mücadelede emek veren tüm arkadaşlarına teşekkür, saygı ve minneti borç biliriz. Çocukken hissettiğimiz o güzel masum duygular gibi, ötekileştirmeden, dili, dini, ırkı, milliyeti, siyasi görüşü ne olursa olsun ortak paydada buluştuğumuz birlik, beraberlik, sevgi, saygı, hoşgörü ve samimiyet hiç eksilmesin yüreklerimizden.  Bu vatan hepimizin. Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun. Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap