SON DAKİKA
SON DAKİKA


COVİD gerçekleri
13.07.2021

Merhabalar.

Ülkemizde Covid19’a karşı aşı uygulamaları tüm hızıyla devam ediyor. Aşıda sıranın gelmesini bekleyen ve aşıya koşanlar kadar ürken, korkan, endişe eden, kaygı duyan ve olmak istemeyenler de var. Endişeli ve kaygılı olanlarla konuştuğumda duyduklarım, genelde bildirilmiş istenmeyen etkilerden duyulan korkular değil, sıklıkla hiç bir gerçekliği bulunmayan şehir efsaneleri. Aşılanma oranı artarken lütfen duyduklarınıza değil, bilimsel gerçeklere ve etrafınızda aşı olanlarda gördüklerinize inanın. Bir kaç gün önce, Amerika’da bir merkezde Covid ile uğraşan bir hekimin, bilimsel veriler dışında söylenenler ve uygulananlarla ilgili sorulan bir soruya verdiği cevabı okudum, çok beğendim ve esprili bir dille yaşanan durumu gayet açık şekilde ifade ettiği için de paylaşmak istedim.

“Covid sizin ne duyduğunuzu ve neye inandığınızı umursamaz” diyordu Dr.Faheem. Evet, Covid19’un bulaşma yolları, yaptıkları, korunmak için yapılması gerekenler ve aşılarla ilgili duyumlar, inanılanlar var fakat Covid19 bunlardan habersiz yapacaklarını gayet güzel yapıyor ve onun bu etkisiden korunmamız ve kurtulmamız için yapılması gerekenler de gayet açık. Ne duyduğumuz veya neye inandığımız değil, gerçek yaşam verileri ve bilimsel sonuçlar önemli.

Aşı sonrası ile ilgili pek çok soru alıyoruz. Aşı yapıldıktan sonra bir kaç gün uygulama alanında ağrı, hassasiyet, kol hareketlerinizde kısıtlılık, halsizlik ve hafif ateş gibi şikayetler beklediğimiz ve hemen tüm aşılarda olabilecek etkiler, endişe etmeyin. Aşılanma sonrasında oluşan her şikayeti aşıya bağlamadan önce diğer nedenleri de düşünmeyi ihmal etmeyin. Aynı şey Covid geçirenler için de geçerli. Covid enfeksiyonu sonrasında devam eden şikayetleriniz varsa mutlaka bu açıdan değerlendirilmek üzere bir hastaneye müracat edin. Şikayetlerinizin nedeni başka hastalıklar da olabilir, ihmal etmeyin. Kanada’da bildirilmiş gerçek yaşam verileri delta varyantında, ülkemizde de uygulanan mRNA aşısı ile semptomatik olarak yani şikayetler oluşarak hastalığı geçirmeyi tek dozla %56, iki doz aşılanma ile %87 önlediği, hastaneye yatış ve ölümü de yine delta varyantında tek doz aşı ile bile %78 engellediğini gösteriyor. İngiltere verileri aşılanmanın delta varyantı dahil bulaştırmayı önlemede %84, ciddi hastalık tablosunu önlemede %61, ölümü önlemede %93 etkin olduğunu söylüyor. İsrail gerçek yaşam verilerine göre de delta varyantına rağmen hastaneye yatacak kadar hastalık oluşmasına karşı aşının koruyuculuğunun %98’den %93’e düştüğü görülüyor.

Yani delta varyantında da tahmin edilenin üzerinde bir koruyuculuk söz konusu ve aşının ciddi hastalık tablosu ile ölüm oranlarını azalttığı çok net. Salgın hastalıkları kontrol altına almanın en etkili yolu korunmak için gerekenleri yapmak ve aşılanmak. Bizler de korunma hassasiyetimizi elden bırakmayalım, aşılarımızı olalım ki toplumsal olarak bağışık duruma geçip salgının tam anlamıyla üstesinden gelelim. Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap