SON DAKİKA
SON DAKİKA


Covid-aşısı
19.01.2021

Merhabalar,

Dünya tarihinde yerini alacak bir salgına hepimiz tanıklık ettik. Kısmet olursa hayatımızın salgın öncesi haline döndüğü vakitlerde bugünleri anarken, her birimiz farklı duygularımızdan bahsedeceğiz.

Korunmak için tedbirlere devam ederken dört gözle aşı üretilmesini bekledik, devam eden çalışmalar neticesinde olumlu sonuçlarla sevindik ve üretilen ilk aşılar nihayet elimize ulaştı.

Aşılar geldi fakat beraberinde pek çok soru işareti ile birlikte. Bilimsel verilerle konuşmak yerine kulaktan dolma verilerle bildiğini zanneden de konuştu, bilen de, hiç bilmeyen de. Çok sorulduğu için bu konuda bir kaç noktaya değinmek istedim.

İl genelinde pandemi hastanesi olarak belirlenmiş 2 kampüslü bir hastanede her gün Covid pozitif hasta değerlendirerek yaklaşık 10 ay geçirdim. Bu vakte kadar kişisel koruyucu ekipmanlarımı uygun şekilde kullandım, aynı ortamda bulunduğum mesai arkadaşlarımdan Covidle enfekte olanlar da olmasına rağmen hem onların, hem de benim hassasiyetim nedeniyle bulaşma olmadı, hastalanmadım. Bu süre içinde pek çok hastamızın solunum sıkıntısına, yoğun bakım ünitesine alınışına, ölümüne ve tüm bunlardan öte de yaşadığı korku, endişe, kaygısına şahit oldum. Hasta olmadım belki ama sıkıntılı her hasta ile o sıkıntıyı hissettim, vefatlar ile üzüldüm, vaka sayıları arttıkça nöbette olmadığım günlerde dahi uyuyamadım, korunmaya hassasiyet göstermeyenlerin başkalarına zarar verme ihtimali nedeniyle sürekli bilgi paylaştım, dikkatsiz davrananlar karşısında sabrımı korumaya çalıştım. Elimizin altından kayıp giden canları gördükçe ve bu sürecin tarihteki diğer salgınlar gibi bir süre daha devam edeceğini düşündüğüm için de aşı olmaya karar verdim ve yaptırdım.

Aşı beni ne kadar korur, koruyucu antikor oluşur mu, korunma ne zaman başlar, etkisi ne kadar sürer, yan etkileri olur mu gibi uzayıp giden pek çok soruya da şu anki ara veriler ışığında cevaplar buldum. Gönül isterdi ki elimizde tüm çalışmaları bitmiş, uzun yıllar takip edilmiş yani tüm faz çalışmaları tamamlanmış bir aşı olsun ama ne yazık ki o kadar vaktimiz olamadı.

Şu anda ülkemizde uygulanmakta olan aşı,  Eylül 2020 tarihinden itibaren 24 farklı merkezde gönüllü insanlara, koruyuculuğunu  ve yan etki takibini görebilmek için ülkemizde hiç de azımsanmayacak oranda uygulandı. Bu vakte kadarki ara veriler uygulamayı engelleyecek bir sorun olmadığını ve koruyucu antikor oluştuğunu gösterdi ama etki süresinin gözlenmesi anlamında elbetteki biraz daha zamana ihtiyacımız var. Başka hastalıklar için üretilmiş ve yıllardır kullandığımız inaktif aşılarda ciddi bir yan etki görülmemiş olması da, inaktif Covid19 aşısı anlamında önemli kaynak oldu.

Koruyuculuk kişiden kişiye değişebilecek bir şey elbette ama oluşabilme ihtimali bile korunmak için aşı olmaya değer diye düşünenlerdenim. Salgında hayatını kaybedenlere zamanı geri alıp bu aşı ile korunma ihtimaliniz var, aşı olur musunuz denseydi ne derlerdi sizce?

Aşılanmanın bireysel bir tercih olduğunu, koruyucu tedbirleri bırakmak anlamına gelmediğini, koruyuculuk oluşması için ikinci doz ve zaman gerektiğini, şu an için maske-mesafe-hijyene dikkat etmeye devam edeceğimizi tekrar hatırlatmak isterim.

Koruyucu antikorlarımız bol olduğu, Covid hastalarımızın olmadığı, güzel günlerin yakın olduğu zamanlara ulaşmak dileğiyle.

Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap