SON DAKİKA
SON DAKİKA


Covid-19 ve dikkat edilmesi gerekenler
18.03.2020
Merhabalar,

Geçmişte, enfeksiyon hastalıklarına ve özellikle virüslere bağlı hastalıklar, zaman zaman tüm dünyayı etkileyen salgınlara neden olmuştur. Corona virüs yani yeni adı ile Covid-19 da bu enfeksiyonlardan biri olarak dünya tarihinde yerini aldı. İlk olarak Aralık 2019’da görülen vaka, Ocak 2020’de Corona Virüs olarak Çin’de tanımlandı ve sonrasında vaka sayısında artış görüldü. Ülkemizde de tanımlanmış vakalar mevcut ve gerekli tedbirler alındı. Nasıl bulaşır ve bulaşmayı engellemek için neler yapmamız gerektiği konusunda işin uzmanlarının önerilerine dikkat etmek gerektiğini hatırlatırken, bir kez daha gözden geçirmiş olalım. 

Biliyoruz ki hastalığın ana bulaş yolu, “damlacık” dediğimiz 5 mikrometreden daha büyük partiküllerledir. Bu partiküller ağır olduklarından havada asılı kalmazlar ve yere çökerler, dolayısıyla 1 metreden daha uzağa taşınmazlar. Bu nedenle korunmada; hasta kişilere 1 metreden daha uzak mesafede durmamız, yakın temas etmek gerekirse de maske takmamız gerektiğini ifade ediyoruz, tabi ki maskeyi de uygun şekilde kullanarak. Maskeleri kullanılırken asla dış yüzüne el sürmemeli ve nemlendiğinde mutlaka değiştirmeliyiz. Çıkartırken de aynı şekilde dış yüzeyine temas etmemeye özen göstermeliyiz. Bağcıklı maske kullanılıyorsak maske dış yüzeyinin kıyafetlere ve gövdeye temas etmemesi için önce alt bağcıklarını sonra üst bağcıklarını çözerek çıkartmalıyız. Aslında en önemlisi hasta kişinin maske takması çünkü hastalığın bulaşmasında esas olan “damlacıkların” yayılmasını hastanın taktığı maske ile engelleyebiliriz. Hasta olan kişi maske takarsa konuşma ve öksürme sırasında oluşan damlacıkların etrafa saçılmasını önlemiş ve 1 metreden daha uzak mesafede durursak da bu damlacıkların bize ulaşma olasılığını azaltmış oluruz.

Hasta kişinin konuşma ya da öksürmesi ile dış ortama saçılan damlacıkların ağız ve burun yoluyla alınması dışında, yüzeylere bulaşması ve
bu yüzeylere ellerimizle dokunduktan sonra ellerimizi ağız, burun ve gözlerimize temas ettirdiğimizde de bulaşma söz konusu olabilmekte. Bu
nedenle enfeksiyon hastalıkları için önemini her fırsatta dile getirdiğimiz el yıkamanın yine altın standart olduğunu tekrar ifade edelim. Bu süreçte ellerimizi sık sık yıkayalım. Ortak kullanım alanlarında çok sayıda kişinin temas ettiği ışık açıp kapama ve asansör düğmelerini, kapı kollarını, trabzanları, masa yüzeylerini deterjan ya da yüzey dezenfektanlarıyla silelim. Yine çok sayıda kişinin kullandığı klavyeler ve ortak alan telefonları da bulaştırma riski taşımakta, onları da periyodik olarak temizleyelim. Ortak kullanım alanları ve para ile temas sonrası ellerimizi yıkayalım. Kullanım sırasında bardak, tabak, çatal-kaşığın kişiye özel olması gerektiğini zaten biliyoruz, yıkanmadan ortak kullanmayalım. Aynı şekilde özellikle restorant, kafe, kantin gibi içecek ve yiyecek tüketilen yerlerde kullanılan bardak, tabak, tepsi gibi malzemelerin deterjanla yıkanmış ve durulanmış olması gerektiğini bilelim ve buna dikkat edelim. Hatta mümkünse bu süreçte tek kullanımlık olanları tercih edelim. 

Kalabalık ortamlarda bulunmaktan kaçınılalım, ciddi bir şikayet yok ise hastaların olabileceği alanlar olan hastanelerde bu zamanlarda bulunmayalım. 

Bu süreçte sarılma, tokalaşma, öpüşme gibi hastalık için risk oluşturacak davranışlardan kaçınalım. 

Hasta olduğumuzu düşünüyorsak hemen maske takıp en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edelim.

Öksürüp hapşırırken ağzımızı ellerimizle değil, tek kullanımlık mendil ya da kol dirsek iç yüzünü kullanarak kapatalım, el ile temas oldu ise
hemen yıkayalım.

Yaşla birlikte etkilenme oranı arttığı için ileri yaşlardaysak ve diyabet, kalp hastalığı, astım, böbrek yetmezliği gibi altta yatan başka hastalıklarımız varsa herkesten daha fazla dikkat ve özen gösterelim.

En önemlisi de sosyal medyada dolaşan ve gerçeği yansıtmayan görüntü, haber ve söylemlere itibar etmeyelim, Sağlık Bakanlığı’nın uyarıları ve verilerini dikkate alalım.

Dolaşan virüs hareketinin aslında bizim hareketimiz olduğunu unutmayalım. Taşıyan ve bulaştıranın hareket halinde olan insanlar olduğundan yola çıkarak tüm bu önlemlere uyalım ve uymayanları uyaralım.

Sağlıcakla kalın..

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap