SON DAKİKA
SON DAKİKA


Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
19.04.2024

Her geçen gün, cinsel yolla bulaşan hastalıklarla ilgili şikayetleri olan, bu nedenle gelen ve tarama testi yaptığımız hasta sayısında artış görüyoruz. Aynı şekilde saptadığımız hastalıklarda da.

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların başında HIV virüsü yani AIDS hastalığı, Hepatit B, sifiliz yani frengi, gonore yani bel soğukluğu ve HPV yani genital siğil-rahim ağzı kanseri yapan virüs geliyor. Bunlar dışında virüslerden bakterilere, parazitlerden mantarlara pek çok hastalık etkeni de cinsel ilişki yolu ile bulaşabiliyor.

Bu hastalıkların ortaya çıkması için bir kuluçka süresi bulunduğundan ve  ilk etapta şikayete neden olmamasına rağmen bulaştırıcılık özellikleri devam ettiğinden, temas edilen kişilere bulaşma söz konusu olmakta. Pek çoğunun kuluçka süreleri çok uzun ve bu nedenle cinsel ilişki sonrasında bir şikayetin olmaması hasta olunmadığı anlamı taşımıyor. HIV ve Hepatit B’de kuluçka süresi 6 aya, frengide 3 aya, HPV’de 2 aya (hatta yıllara), bel soğukluğunda 1 aya uzayabilmekte. Bunlar vücudunuzda mikroorganizmaların aktif hale gelme süreleri ve bu süreler hiç bir şikayete neden olmadan geçebilir. “Bu vakitler içinde bir şikayetim yok, demek ki bana bulaşmadı” demek de doğru değil maalesef.  Yani 10-15 yıl sonra yürüme-konuşma-görme bozukluğu, kalp hastalığı, ciltte tümöre benzer kitleler şeklinde ortaya çıkan bir frengi hastalığı, yapışıklıklar oluşturduğu için üremeyi engelleyen bir bel soğukluğu komplikasyonu, 6 ay sonra genital bölgede siğiller veya yıllar sonra rahim ağzı kanseri şeklinde haberdar olunan HPV ya da 3-5 yıl sonra tesadüfen saptanan HIV veya Hepatit B hastalığı ne yazık ki mümkün. Ayrıca bu hastalıkların bir kısmı gebelik sırasında bebeğe taşınarak dünyaya geldikten sonra tüm yaşantısını etkileyecek sonuçlara da yol açabilmekte.

Geçmişe göre artık çok daha erken yaşlarda cinsel aktif hale gelindiği gerçeği gözardı edilmeden gençlere aile içerisinde eğitim verilmeli, hastalıklar ve korunma yolları anlatılmalı, şüpheli temas söz konusu ise ya da endişe duyulan bir şikayet var ise tarama testleri yapılması ihmal edilmemeli. Tek eşliliğin hastalıkları önlemede en etkili ve en önemli faktör olduğu da unutulmamalı.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için prezervatif yani kondom kullanımının önemi bilinmeli fakat bulaşmayı önlemenin tek yolunun bu olmadığı, tükürük, vücut salgıları ve kan ile temasın risk oluşturacağı da akılda tutulmalı.

Hepatit B ve HPV’den aşılanma ile korunmanın mümkün olduğu bilinmeli.

Ufak gibi görünen tedbirsiz, korunmasız ve bazen sizin bile unuttuğunuz bir cinsel temas, bir gün karşınıza size kendini hatırlatacak bir bulguyla ya da hastalıkla çıkabilir. Korunarak cinsel ilişki ve tek partner, hayat boyu pişmanlık duymamanız için en önemli tavsiyemiz.

Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap