Bu
hafta, giderek artan sıklıkta görmeye başladığımız “bruselloz” olarak
adlandırılan brusella hastalığından bahsetmek istedim. Malta ateşi ve peynir
hastalığı olarak da adlandırılan bruselloz, pek çok hastalıkla karışabilecek
şikayetlere neden olduğundan tanı anlamında akla gelmesi, şikayetleri olanların
uygun branşlara ulaşmaları önemli.
Bruselloz
nedir?
Brusella
bakterisinin neden olduğu, enfekte hayvanlardan insanlara bulaşan bir hastalıktır.
Koyun, keçi, inek, manda, domuz ve köpeklerde hastalık yapabilen farklı bakteri
türleri mevcuttur.
Brusella
bakterisinin özellikleri nelerdir?
Hücre
içinde çoğalan, 60 derecede 10 dakikada tahrip olan bakterilerdir. Ahır
tozlarında 6 hafta, suda 10 hafta, düşük yapmış hayvan fetüsünde 75 gün,
enfekte çiğ sütten yapılmış dondurmada 30 gün, çiğ sütten yapılmış yağda
buzdolabında 5 ay, %10 tuz içeren salamura peynirde 45 gün, %17 tuz içerende
ise 30 gün yaşayabilir.
Nasıl
bulaşır?
Enfekte
hayvanların etleri, süt ve süt ürünleri (tereyağı ve peynir), vücut sıvıları ve
enfekte gebelik materyalleri ile hastalık hayvanlardan insanlara bulaşır.
Hayvanlarla yakın teması olan insanlarda (veteriner ve çiftçi gibi) veya süt ve
süt ürünlerini taze tüketenlerde daha yüksek oranda görülür. Çiğ süt ve çiğ
sütten yapılan süt ürünlerinin tüketimi ana bulaş sebebidir. Yoğurt ile bulaşma
söz konusu değildir. Enfekte hayvanın genital akıntısı, düşük materyali veya
idrarının hasarlı cilt ya da göz ile teması da bulaşmaya neden olabilir.
Nasıl
hastalık oluşturur?
Brusella
ağız yolu ile alındıktan sonra karaciğer, dalak, kemik iliği ve özellikle büyük
eklemler ile omurlarda yerleşir. Vücutta her organ ve dokuda yerleşip bulunduğu
yer ile ilgili şikayetlere neden olabilir.
Hangi
şikayetlere neden olur?
Kuluçka
süresi yaklaşık 2-4 haftadır fakat bir kaç aya kadar uzayabilir. Hastalar
sıklıkla üşüme titreme ile yükselen ateş, bel ve sırt ağrısı, kalça eklemi
ağrısı, halsizlik, gece terlemesi gibi spesifik olmayan şikayetlerle gelir.
Ateş her zaman bulunmayabilir. Hastalar, akut dediğimiz yakın dönemde oluşmuş
şikayetlerle olduğu kadar subakut ya da kronik dediğimiz daha uzun dönemde
devam eden şikayetlerle de başvurabilir.
Neler
yapabilir?
Bruselloz
tüm organları ve eklemleri tutabilir. Daha çok kalça, omur ve diz eklemleri
tutulur. Omurların tutulumu ile oluşan spondilit dediğimiz tablo, genellikle
hastalığın 1-2. ayında ortaya çıkar ve vakaların %40-50’sinde görülür.
Omurlarda meydana gelen harabiyet apse oluşumuna neden olabilir. Sakroileit
dediğimiz kalça eklemine yakın, kuyruk sokumu iki yanında bulunan eklemleri
etkileyip ağrı yapabilir. Ciltte döküntü, bulantı-kusma, karaciğer-dalak
büyüklüğü, kalp tutulumu, menenjit, kadın-erkek genital sistem tutulumu ve
bunlara bağlı şikayetler oluşturabilir.
Nasıl
tanı konulur?
Tanı
için öncelikle düşünülmüş olması gerekir. Bu hastalar bize sıklıkla, ağrı
nedeniyle farklı tedaviler almış olarak gelirler. Hastalığa özgü spesifik kan
tetkikleri mevcut olup bruselloz olabileceğini düşündüğümüz hastalardan bu
tetkikleri isteriz ve sonuç pozitif olarak gelirse hastaya “bruselloz” deriz.
Tedavisi
var mıdır?
Evet,
en az 6 hafta süre kombine antibiyotiklerle tedavi veririz. Organ tutulumlarına
göre tedavi süresi uzatılabilir.
Brusellozdan
nasıl korunabiliriz?
Bizlere
bulaşmasını engellemek için insanlarda kullandığımız bir aşı mevcut değildir.
Çiğ süt ve çiğ sütten yapılmış ürünleri kullanmamak, sütü mutlaka kaynatmak,
pastörize edilmiş ürünler tüketmek, iyi pişmemiş et tüketmemek, hasta
hayvanlarla temastan kaçınmak, özellikle hayvan doğumlarında eldivensiz temas
etmemeye özen göstermek gerekir. Hayvanlarda düşüklere neden olur ve hasta
hayvanlardan insanlara bulaşmasını engellemek için hasta hayvanlar mutlaka
tedavi edilmelidir.
Ülkemizde
zoomotik dediğimiz, hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıkların başında gelen
brusellozun basit önlemlerle korunulabilir olduğunu tekrar hatırlatırken, çiğ
süt ve süt ürünlerini kullanmamak gerektiğinin bir kez daha altını çizelim.
Sağlıcakla
kalın..