SON DAKİKA
SON DAKİKA


Bir süre daha
4.06.2022

Covid19’a bağlı günlük hasta sayısı 1000’in altında. Bizler de hem şikayetleri olması nedeniyle gelenler, hem de hastaneye yatış gerektirecek akciğer etkilenimi olan hasta sayısının çok azalması ile bunu bariz şekilde görüyoruz.

Azalan vaka sayısı ile hepimiz rahatladık, hem sosyal anlamda hepimiz hem de hasta yoğunluğu anlamında bizler. Bu rahatlamaya uzun sürendir ihtiyacımız vardı.

Artık hastaneler haricinde maske kullanım zorunluluğu da bulunmuyor. Bulunmuyor ama bu özellikle risk grubunun kendini koruması gerektiği gerçeğini de ortadan kaldırmıyor.

Hastanelerde maske zorunluluğu devam etmesine rağmen maske kullananlar artık azınlıkta. Polikliniğe gelen hastalarımızın büyük çoğunluğu maskesiz ve bunlar içerisinde öksüren, hapşıran, ateşi ve boğaz ağrısı olanlar da var. Yani poliklinikte muayene olmak için beklerken risk altındasınız.

Hastanelere gelen kişiler zaten personel dışında, hastalar ve hasta yakınları. Bu hastalar içinde 65 yaş üzerinde olanlar, gebeler, çocuklar ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler de var. Aşısızlar ve son aşıları üzerinden zaman geçmiş olanlar da yine risk grubunda. Ayrıca şikayetleri bulunan fakat Covid olduğunu düşünmeyerek test yaptırmayan, bu şikayetler nedeniyle başka polikliniklerde muayene olan ya da koridorda sırasını bekleyen hastalar da mevcut. Yani hastaneler bu konuda her yerde olunandan daha fazla dikkat ve özen gösterilmesi gereken yerlerden.

Mümkün olduğunca uyarmaya, şikayeti olanların sadece Covid değil, başka hastalıklar açısından da bulaşmayı önlemek için maske kullanmasının faydalı olacağını ifade etmemize rağmen aynı hassasiyeti ne yazık ki uyardıklarımızdan göremiyoruz.

Bu durumda yapacağımız tek şey var o da, bir süre daha bireysel olarak tedbirli davranmak.

Peki bireysel olarak nasıl tedbirli davranacağız? Öncelikle eğer solunum yollarımıza ait ya da Covid düşündürecek bir şikayetimiz (öksürük, hapşırık, burun akıntısı, kas-eklem ağrısı, boğaz ağrısı, ateş gibi) var ise kalabalık alanlardan uzak duracağız ve bulunmamız gerekiyorsa da maske kullanacağız.

Etrafımızda Covid benzeri şikayeti olanlar var ise, yine mesafeyi koruyacağız ve maske takacağız.

Risk grubunda isek de, nasıl korunmamız gerektiğini artık öğrenmiş olduğumuzdan elimizden geldiğince dikkat edeceğiz, kalabalık yerlerde mesafe ve maske kullanımı konusunda hassas davranacağız.

El hijyenimize özen göstereceğiz. Özellikle ortak kullanılan asansör düğmeleri, paralar, ışık açıp kapama aparatları, kapı kolları, toplu taşıma araçlarında tutma yerleri gibi alanlara temas ettikten sonra ellerimizi güzel ve etkili bir şekilde yıkayacağız.

Hastanelerde maske kullanmaya, kullanmayan var ise de uyarmaya özen göstereceğiz.

En azından bir süre daha…

Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap