SON DAKİKA
SON DAKİKA


Başka çare yok!
11.09.2020

 
Merhabalar,

Siz her yerde koronavirüsle ilgili uyarıları görmekten, bizler de bu uyarıları yapmak ve hatırlatmaktan yorulduk ama yine de uyum istediğimiz düzeyde değil. Daha doğrusu artık herkes en azından sokakta yürürken, dışarıda kalabalık bir ortama girerken maske kullanmayı öğrendi ama sosyal mesafe konusunda aynı hassasiyeti göstermeyi başaramadı. Maske kullanımının artmasıyla birlikte maskeli ama yan yana oturan, sarılan, kol kola gezenleri görünce bir kez daha tek başına maske kullanmanın yetmeyeceğini, sosyal mesafeye de dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatmak istedim.

Sosyal mesafe, virüsün bizlere ulaşamayacağı mesafede bulunmak demek. Virüsün içerisinde bulunduğu damlacıklar belli bir yere kadar ulaşabilecekleri ve ağırlıkları sebebiyle onun ötesinde yere çökecekleri için, sosyal mesafe oluşturarak ulaşacakları yerin daha ilerisinde bulunmayı amaçlıyoruz. Çünkü sadece ağız yolu ile değil, göz ve burun yolu ile de virüsün vücuda alınması mümkün. Maske ile oluşturduğumuz bariyer öncelikle bizden başkalarına virüs bulaşmasını önlerken, aynı zamanda bizim de ağız ve burun yolu ile virüsü almamızı engelliyor. Yani maske mutlaka kullanacağız ama sosyal mesafeye de özen göstereceğiz.

Gözden kaçan bir diğer konunun, çocuklara aynı duyarlılıkla yaklaşılmaması olduğunu düşünüyorum. Salgının ilk aylarında diğer ülkelerdeki veriler çocukların Covid19’dan etkilenmediği ya da çok az etkilendiği yönünde olunca, bu konuda aileler haklı olarak rahatladı ve onlara yönelik koruma azaldı. Fakat bugün hem dünyadaki diğer ülkeler hem de ülkemizdeki verilerle her yaş grubunun hasta olduğunu, tüm çocukların da erişkinler gibi korunması gerektiğini söyleyebiliriz. Büyükleri kontrol etmek bile çok kolay değilken, salgının başlangıcından aylar sonra dahi erişkin olmalarına rağmen tedbirlere uyum sorunu yaşarken, çocuklarda bunu sağlamak ne yazık ki çok daha zor. Oyun alanlarında, park ve bahçelerde bir arada oynayan maskesiz çocuklar, bir ailede bulunan enfeksiyonun başka ailelere taşınmasına neden olabilir. Vaka sayısının arttığı bu dönemde çocukların okula gitmeme sebepleri kurallara uyum sağlayamazlarsa hasta olmaları iken, hep birlikte park ve bahçelerde korunmaya dikkat etmeden oynamalarının bir riski yok mu sizce? Tabii ki de var. Açık havada olmaları bu riski azaltmıyor. Maskesiz yakın temas, sarılma, konuşma nasıl erişkinler için bulaşma açısından risk ise, çocuklar için de aynı risk söz konusu. Erişkinler için geçerli tüm korunma yöntemleri onlar için de geçerli. Bu konuda ilk eğitim ailede başlıyor. Sadece anlatmak değil, örnek olmak lazım ki uygulanabilsin. Eğer siz çocuğunuza “maske kullan, mesafeye dikkat et” diyor fakat bunu uygulamıyorsanız, o da söylediğinize değil, yaptığınıza bakacaktır. Bu dönem aynı zamanda el yıkama alışkanlığı kazandırmak için de güzel bir fırsat.

Ülkemizdeki vaka sayılarında her geçen gün artış olması, uyarılara tam anlamıyla dikkat edilmediğinin göstergesi. Virüs, sıklıkla tanımadığımız kişilerden değil, etrafımızda hep bulunan akraba, arkadaş, tanıdık ve sevdiklerimizden bulaşıyor. Sonuçta bu bulaşıcı bir hastalık ve korunma yolları da belli. Tüm tedbirlere rağmen bulaşma olasılığı düşük de olsa hepimiz için var. Bizler elimizden geldiğince korunmaya çalışarak hem başkalarına bulaşmayı önlemek, hem de ağır hastalık, yoğun bakım ihtiyacı ve ölüm riskini azaltmak amacındayız. Birbirimizi korumak için dikkatli olmak ve önlem almaktan başka çaremiz yok.

Sağlıcakla kalın.


 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap