SON DAKİKA
SON DAKİKA


Aşıların korunmada etkisi
18.09.2021

Merhabalar.

Hepimiz salgından, hastalıktan, virüsten, mutasyondan, varyanttan, aşı konuşmaktan sıkıldık, yorulduk, bunaldık ama ülkemizde her gün 20 binin üzerinde pozitiflik ve her gün 200 kişiden fazla can kaybı var. Bu gerçeği görmezden gelme şansımız ne yazık ki yok, bu nedenle işin içinde olan bizler uyarmaya ve farkındalık oluşturmaya devam edeceğiz ve inşallah başka şeyler konuşacağımız güzel günler de gelecek. Bir konu üzerinde bilimsel veriler olmadan konuşmak gerçeği yansıtmayacağı için hem doğru değil, hem de kabul görmesi mümkün değil. Salgını ve aşıları da ancak veriler üzerinden konuşmalıyız ki, bir gerçekliği ve geçerliliği olsun. Şu ana kadar dünyadaki tüm bilimsel çalışmaların, yayınlanan makalelerin ve ülkelere ait gerçek yaşam verilerinin bize gösterdiği tek bir sonuç var ki o da, aşıların hasta olmayı, yoğun bakım ihtiyacını ve ölümü azalttığı gerçeği. CDC olarak bilinen Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, daha bulaşıcı olduğu bilinen Delta varyantına rağmen aşı olanların enfekte olma ihtimallerinin olmayanlara göre 5 kat, aşı olanların Covid’e bağlı hastaneye yatış ve ölüm risklerinin aşı olmayanlara göre 10 kat daha az olduğunu bildirmiş. Ayrıca enfekte olsalar da, uzamış Covid hastalık tablosunun aşılı olanlarda %50 daha az görüldüğü de ifade edilmiş.

Ülkemizde Yoğun Bakım Derneği’nin Covid19’la enfekte olup yoğun bakım ihtiyacı bulunan ve yoğun bakımda takip edilen 952 hastanın aşı sorgulama verileri ile ilgili hazırladığı tablo da, çok çarpıcı bir şekilde aşının koruduğunu gözler önüne seriyor. Bu tabloya göre yoğun bakım ihtiyacı olacak kadar klinik olarak kötü durumda bulunan hastaların %51.4’ü hiç aşı olmayanlar. Hastaların %39.44’ü iki doz Sinovac aşısı olanlar iken, üç doz Sinovac aşısı olanlar %1.9’u. Yani ülkemizdeki ilk aşı Sinovac olduğundan ve etkin olduğu süre geçmiş olduğu için 2 doz Sinovac etkinliği daha azmış gibi görünmekte ki bu göreceli bir azlık aslında ve 3.hatırlatma dozu ile de etkinliği artmakta. Sinovac’ın salgının başında, bağışıklık sistemi ve aşı yanıtı daha düşük olabilecek ileri yaş grubunda kullanılmış olduğunu da unutmamak gerek. İki doz Sinovac sonrasında 3.aşı olarak Biontech yapılanların oranı ise %1.1. Yani etkinlik neredeyse yakın. Yoğun bakım ihtiyacı olan hastalar içinde tek doz Biontech yapılmış olanların oranı %2.3 iken 2 doz Biontech yapılanlar %0.5 olarak bildirilmiş. Yani çok açık bir şekilde; 2 doz Biontech, 3 doz Sinovac ve 2 doz Sinovac+tek doz Biontech hastalıktan koruyor. Covid19 ile enfekte olup yoğun bakım ihtiyacı doğan ve yoğun bakım ünitesinde takip edilen bu 952 hastada aşıların koruyucu olduğunu net bir şekilde görüyorken, elimizde bizi koruyacağını bildiğimiz aşılar varken, hastalığın yaptıkları ortada iken ve Covid19’un uzun dönemde devam eden olumsuz etkilerini konuştuğumuz aşamalara gelmişken aşı olmamak ve salgın süresinin uzamasına, kayıpların artmasına neden olmak niye? Aşı olmayanlara bu veriler ile bir kez daha düşünün derim. Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap