SON DAKİKA
SON DAKİKA


Aşılar
9.11.2021

Merhabalar.

Salgında aşıyı beklediğimiz günlerin üzerinden aylar geçti. İlk dozlar, ikinci dozlar derken Sağlık Bakanlığımız, 2 doz mRNA aşısı sonrasında üzerinden 6 ay geçmiş olan bazı gruplarda hatırlatma dozu olarak üçüncü kez mRNA aşısının yapılmasını önerdi. İki doz aşı olmuş ve ikinci dozu üzerinden 6 ay geçmiş olan; 60 yaş üzerindeki hastalar, 18-60 yaş arasında olan ancak kronik hastalığı bulunanlar ve sağlık çalışanları gibi yüksek riskli meslek grubundakiler için üçüncü doz aşılar tanımlandı. Özellikle 60 yaş üzerinde ve gebelerde tam doz aşılanmanın çok önemli olduğunu biliyoruz ama son dönemde her yaş grubundan, 60 yaş altında da aşısız ve ciddi seyir gösteren hastalar görüyoruz. Yani aslında aşısız her yaş grubu risk altında, özellikle de kronik hastalığı olanlar. Aşı olunması da yetmiyor elbette, maske-mesafe ile korunmaya da dikkat etmek gerekiyor. Daha önce maske-mesafe ile hassasiyet gösteren risk grubundaki kişilerin, son dönemde aşılanmış olmalarının verdiği rahatlık nedeniyle korunmanın bırakıldığı tutumlar ne yazık ki bizlere hasta sayısında artış olarak yansıyor. Altta yatan ek başka hastalıkları olanları ve gebeleri, aşı yaptırmış dahi olsalar, korunma konusunda bir kez daha tedbirli olmaya özen göstermeleri açısından uyarmak istiyorum.

Sağlık Bakanlığımız tarafından ülkemizdeki mevcut aşılanma durumu değerlendirildiğinde; 1 doz aşı yaptırmış olanların ülke nüfusuna oranı %67, 2 doz aşılanmış olanların ülke nüfusuna oranı da %59 olarak bildirildi. Yani hala tam doz aşılanmamış olan yaklaşık %40’lık bir kesim var. Önemli bir nüans da, geçen zaman. Tam doz aşılanmış bile olsa üzerinden zaman geçtikçe aşının etkinliğinin azalmış olabileceği de unutulmamalı. Risk gruplarındaki hatırlatma dozları da zaten bu nedenle tanımlanmış olup zamanla toplumun tüm kesimi için uygulamalarda yerini alacak diye düşünüyorum. Halen toplumsal bağışıklık oluşturabilecek aşılanma oranlarına erişemedik. Eş zamanlı erişmedikçe, yani aşılanma oranımız yükselse de eş zamanlı koruyuculuk oluşmadıkça işimiz zor. Birimizin koruyuculuğu bitmişken yani aşının üzerinden çok zaman geçmişken diğerimiz aşılanmaya yeni başlıyorsa, aşılanma oranımız ülke genelinde tam doz olarak yükselse bile, bu korunma senkron olmayacağı için yine risk altında olacak bir kesim bulunacak. Aynı anda istediğimiz koruyuculuk düzeyine sahipsek ancak bu işin üstesinden gelebiliriz. Bu aşamaya kadar da korunma konusunda elimizden geleni yapmaktan başka çaremiz şimdilik yok.

Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap