SON DAKİKA
SON DAKİKA


Aşı
28.08.2021

Merhabalar. Salgının ilk gününden bu yana Covid19 ile enfekte olmuş hastaları takip ettiğimiz bir pandemi hastanesinde çalışıyorum. Bugüne kadar kaç hasta gördüm ve değerlendirdim bilmiyorum ama bildiğim bir şey var o da, solunum sıkıntısı çeken hastaların bir nefesin ne kadar kıymetli olduğunu hissetmeleri ve hissettirmeleri. Bunu gördüğüm ve bildiğim için aylardır gerek yazarak, gerekse gördüklerime sözel olarak hatırlatmalar yaparak uyarmaya, belki bilinmeyen ya da gözden kaçan bir konuda farkındalık sağlamaya, bir nefesin bile kıymetli olduğu yaşamda kimsenin solunum sıkıntısı çekmemesini sağlamaya çalışıyorum, işin içinde olup aktif çalışan diğer hekim arkadaşlarım gibi. Ama hala hastane içinde bile maskesiz dolaşan, kalabalık ortamlarda maskesiz-mesafesiz bir araya gelen ve hatta dünyayı sarsan salgına rağmen hastalığın varlığına inanmayanlar mevcut. Aylardır gelsin diye beklediğimiz, adeta yolunu gözlediğimiz aşı için bile söylenenler ve oluşan direnç ortada. Bu vakte kadar takip ettiğim hastalardan yola çıkarak net bir şekilde söylemek istiyorum ki aşı koruyor. Aşı koruyor elbette ama hiç bir aşının %100 koruma garantisi yok. Bu nedenle hasta sayılarının istediğimiz seviyeye düşmediği bu dönemde aşıya rağmen maske-mesafe-temizlik önlemlerimiz ile korunmaya devam ediyoruz.

Aşı koruduğu gibi hasta olursanız etrafa bulaştırma potansiyelinizin daha az olmasını, daha hafif geçirmenizi ve yoğun bakıma ihtiyaç duyulma olasılığınızın daha az olmasını sağlıyor. Yani her şekilde fayda sağlıyor ki bunu da takip ettiğimiz hastalarımızdan görüyoruz. Son dönemde ağır seyreden vakaların çoğu aşısız ya da tam doz aşılanmamış olanlar. Aşısız olanlara nedenini sorduğumda aldığım cevap ve yaşanan pişmanlık hep aynı. Ortak cümle “Olumsuz çok şey söylendi, duyduklarımdan etkilendim, buradan sağlıklı çıkabilirsem aşımı olacağım” şeklinde. İşin içerisinde olup hasta takip eden, elinin altından kayıp giden canları gören, nefes alamayan hastaların yaşadıklarını bilen yani  salgınla masa ya da klavye başında değil de, aktif mücadele eden sağlık personelleri olarak bizler elbetteki aşı olmanızı öneriyoruz.

Aşı olmak bireysel bir karar gibi gözükse de salgın durumunda toplumsal görev. Yaptırıp yaptırmama kararı tabii ki sizin ama bu kararı verirken lütfen doğru kaynaklara ulaşın. Bir de hiçbir şeyle tatmin olmayan, her şeye karşı bir grup var. Maskeye karşı, aşıya karşı, Pcr testi ile taramaya karşı, tedaviye karşı, karşı da karşı… Elbette herkes özgür iradesi ile neye inanacağına kendisi karar verir ama inandıklarınızı bir kez daha gözden geçirin derim ben. Son pişmanlık fayda vermez. Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap