Merhabalar..
Günlük hayat koşturmacası içinde farkında olmadan,
alışkanlık haline getirdiğimiz pek çok davranış sergiliyoruz. Market ya da
fırına alışveriş yapmaya gittiğimde, poşetlerin açılırken birbirine yapışık duran
ön arka yüzünü ayırmak için çoğu kezelin tükürük ile ıslatıldığını
gördüm. Bu aynı zamanda, poşet açıldıktan sonra eller yıkanmadığı ve aynı
ellerle ekmeğe ya da açık satılan herhangi bir gıdaya dokunulduğu için,
tükürükle temas etmiş gıdayı tüketmek anlamına geliyor.
Yıkanan sebze, meyve ve paketli gıdalar için sorun olmasa da
ekmek, pasta-börek, pide vs gibi yıkanmadan tüketilecek gıdalar açısından önemli.
Yıllardır her gördüğümde, neden yapılmaması gerektiğinin nedenlerini
anlatarak uyardım, çoğu kez özellikle ekmeği almaktan vazgeçerek çıktım ama bir
kez de farkındalık oluşturmak adına burada yazmak istedim. Vücudumuzda cilt,
ağız, burun, bağırsak gibi organlarda “flora” dediğimiz normal şartlar altında
bulunan mikroorganizmalar vardır, bunlar bulundukları yerde hastalık
oluşturmazken başka sistemlere ya da bir başkasına bulaştığında hastalık
yapabilirler. Ağız ve tükürükte bulunan bu mikroorganizmaları da bu hareket
ile temas ettiğimiz yere taşımış oluruz.
Solunum yolu enfeksiyonuna neden olan bakteri ve virüslerle
enfekte olanlardan (grip ve nezleye neden olanlar, öpücük hastalığı olarak bilinen
EBV, sistemik enfeksiyon oluşturan CMV virüsü vs), boğazında A grubu beta
hemolitik streptekok dediğimiz yaygın bilinen hali ile beta mikrobu
taşıyanlardan, uçuk virüsü ile enfekte olan ve uçuğu bulunanlardan tükürük
aracılığı ile bulaş olabilir. Uçuk virüsü (HSV)uçuğa sebep olabileceği gibi farkında
olmadan göze temas edilmesiyle görme kaybına kadar gidebilen ciddi göz
enfeksiyonlarına da neden olabilir. Yeri gelmişken, dudağında uçuğu olanların bulaşmaya
neden olacağı için özellikle çocukları öpmekten kaçınması gerektiğini
hatırlatalım.
Hepatit B virüsü vücut salgılarında ve tükürükte
bulunduğundan, kanla temas kadar yüksek risk oluşturmasa da tükürük ile
bulaş riski taşır. Hepatit C ve HIV (AIDS) virüslerinde tükürükte bulunan
virüs sayısı az olduğundan bulaş oranı çok düşük kabul edilebilir. Diğer pek
çok bakteri ve virüslerde tükürük
aracılığıyla başkalarına bulaşabilir. Aynı zamanda gün
içinde kullandığımız kirli ellerimizi ağzımıza götürdüğümüzde de amipli
dizanteri ve diğer ishal etkenleri, hepatit A, grip-nezle virüsleri ve diğer
mikroorganizmaların bize bulaşması dasöz konusu olabilir. Bu amaçla (poşet
açarken kullanmak için) market ye da fırınlarda günlük yıkanması şartıyla
ıslak bezler ya da süngerler kullanılabilir. Özellikle “günlük yıkanması
şartıyla” kısmının altını çizmek istiyorum çünkü bekletilmiş bez ve süngerler
de bakteriler için besi yeri haline gelebilir.
Farkında olmadan alışkanlık haline getirdiğimiz bu
davranıştan kurtulmak, tüm bu bahsetttiğimiz hastalıkların bulaşma riskini de
azaltmamız demek. Aslında çok basit önlemlerle pek çok enfeksiyon
hastalıklığının bulaşması ve yayılmasının azaltılabileceğini bir kez daha hatırlatarak
sağlıklı günler diliyorum..