SON DAKİKA
SON DAKİKA


1 Aralık Dünya AIDS Günü yaklaşırken
27.11.2019

Merhabalar..

Her gün polikliniğimize bulaşıcı hastalıklar açısından tarama isteğiyle hastalar başvurmakta. Bu durum; hastalarımız, toplum ve bizler için sevindirici çünkü hastalığın farkında olmak hem tedavi, hem de bulaştırıcılığın önlenmesi açısından çok önemli. Bunlar içerisinde HIV/AIDS tarama yaptığımız hastalıkların başında geliyor. HIV virüsün, AIDS oluşturduğu hastalık tablosunun adı. HIV/AIDS konusunda toplum farkındalığını arttırmak üzere, 1 Aralık günü 1988 yılından beri “Dünya AIDS Günü” olarak kabul edilmiştir. Ben de 1 Aralık yaklaşırken, farkındalık oluşturmak adına bu hafta HIV/AIDS hakkında bilgi vermek istedim.

 

HIV/AIDS nasıl hastalık oluşturur?

 

HIV, bağışıklık sistemi hücrelerini hedef alarak enfeksiyon oluşturan bir virüstür. Bağışıklık sistemi hücrelerinin azalması da HIV dışında bazı başka virüs, bakteri, mantar ve parazitlerle enfeksiyona zemin hazırlar, bazı kanser türlerinin ortaya çıkmasını kolaylaştırır.

 

HIV/AIDS nasıl bulaşır?

 

Ana bulaş yolu cinsel ilişki, kan/kan ürünleri ve anneden bebeğe geçiştir. Tüm HIV bulaşmalarının % 80-85’i korunmasız cinsel ilişki yoluyla olmaktadır. HIV pozitif olan bir anne, virüsü bebeğine gebelik sürecinde, doğum veya emzirme sırasında bulaştırabilir. Virüs enfeksiyonun her aşamasında hatta enfekte olmuş ama şikayeti bulunmayan kişilerden de bulaşabilmektedir.

 

HIV/AIDS belirti ve bulguları nelerdir?

 

Kişinin HIV ile karşılaşmasından 2-4 hafta sonra ateş, halsizlik ve grip benzeri şikayetler görülebilir, bu şikayetler bir kaç hafta devam edebilir. Akut dönem geçtikten sonra, virüs vücutta hiçbir yakınmaya neden olmadan ortalama8-10 yıl kadar kalabilir. Bu süre içinde kişinin bulaştırıcılığı sürer. Sonrasında kronik ishal, kilo kaybı, lenf bezi şişlikleri, cilt bulguları ile bakteri, parazit, mantar ve virüs kaynaklı fırsatçı enfeksiyonlar ortaya çıkabilir.

 

HIV/AIDS teşhisi nasıl konur?

 

Virüs ile enfekte kişinin kanında, virüse karşı oluşturulmuş antikor adı verilen yapıların tespitine dayalı tetkikler ile tanı koyulur. Bu tetkiklerde pozitif sonuç elde edildiğinde doğrulama testleri yapılır ve bunlar da pozitif olarak sonuçlanırsakişi HIV pozitif olarak kabul edilir. Virüsün alınmasından sonraki ilk 3 ay içinde antikorlar oluşur, nadiren virüse karşı antikorların gelişmesi 6 ayı bulabilir. Bu nedenle şüpheli teması olanların takip edilmeleri ve belli aralıklarla tetkiklerin tekrar edilmesi gerekmektedir.

 

HIV/AIDS nasıl tedavi edilir?

 

Tedavisinde virüsün çoğalmasını önleyen ve vücuttaki virüs miktarını azaltan ilaçlar kullanılmaktadır. Vücutta daha az virüs yükünün bulunması bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini sağlar, hastalığın ilerleyişini yavaşlatır ve durdurur.

 

HIV’den nasıl korunulur?

 

Cinsel yolla bulaşmanın engellenmesi için tek eşlilik ve cinsel ilişki sırasında prezervatif (kondom) kullanılması önerilmektedir.Kan ve kan ürünleri ile bulaşın engellenmesi için ülkemizde 1987 yılından beri tüm kan bağışçıları HIV açısından taranmaktadır. Ayrıca kanla temas edebilecek enjeksiyon, dövme ekipmanları, tıraş-manikür-pedikür malzemeleri kişiye özgü olmalıdır. HIV, sarılmakla, tokalaşmakla, hava yolu ile bulaşmaz.

 

Erken başvuru tüm diğer hastalıklar gibi HIV/AIDS için de, hem erken tedavi başlanması ve hastalığın ilerlememesi, hem de bulaştırıcılığın önlenmesi açısından önemli. 1 Aralık Dünya AIDS günü vasıtasıyla şüpheli teması ya da şikayeti olanları tarama testi yaptırmak üzere davet etmiş ve pozitif sonuç durumunda isimlerin gizli kaldığını, hasta mahremiyetine dikkat edilerek özel kodlamalarla sonuç takibi yaptığımızıbir kez daha hatırlatmış olalım. Sağlıcakla kalın...

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap