SON DAKİKA
SON DAKİKA


Yetersiz uyku hijyeni hastalık mıdır?
18.10.2019
UYKU LABORATUVARLARI TANI İÇİN GEREKLİ Mİ?

Uyku hastalıklarının tanısını koymak için hastaların bir gece uyku laboratuarlarında yatırıldığı  ve uyku EEG dalgalarının dökümente edilerek  uyku evrelerinin sürelerine bakıldığı ve esas uyku apne sendromu tanısının konulduğu polisomnografi tetkikini bu hastalar için kullanalım mı? Aslında hastadan alacağımız iyi bir anamnez ile  mevcut olan problemin  ne olduğunu ortaya koyabiliriz. Yine de yetersiz uyku hijyeni öyküsü veren bir kişinin aynı zamanda uyku kalitesini bozacak başka ek hastalıkları da olabilir. İşte ayırıcı tanıda bu hastalıkları dışlamak için polisomnografi tetkiki önem arz edecektir. Polisomnografi ile birçok hastalığı dışlarken yetersiz uyku hijyeni olan hastalarda da  artmış uyanıklık evresinin olduğunu ve  derin uyku evresine  giremediklerini uyku ağırlığının yüzeyel uykuda kaldığını görürüz.

DIŞ ORTAM UYGUNLUĞU

İnsan bünyesinin kalitesini bozan her durum bir patolojik durum arz eder ve biz bundan dolayı  bu durumu bir hastalık olarak kabul edebiliriz. Gece boyu kişiyi dinlendirecek kalitede bir uyku uyuyamayan  kişiler gün içerisinde aktivitelerini  yerine getirecek uyanıklılık halini sağlayamazlar ve  günlük yaşam aktivitesi içerisinde uyuklama ihtiyacı duyarlar. Uyku kalitesini bozan, kişiye özgü davranışlar vardır. Bunlardan ilki artmış uyanıklık oluşturan alışkanlıklardır ki bunların içerisinde  sıklıkla tüketilen kahve,  alkol ve nikotin gibi maddeler  vardır. İkincisi ise uykunun ilkeleri ile bağdaşmayan alışkanlıklardır. Bu alışkanlıklar uykuya geçişi engelleyecek  dış ortam uygunluğunun  sağlanmamasından kaynaklanır. Televizyon izleyerek uykuya dalma, ışık ve ses ortamındaki uygunluğun oluşturulmaması  gibi. 
Yetersiz uyku hijyeni tanısını koymadan önce kişinin bunu ne sıklıkta alışkanlık haline getirdiği önemlidir. Birkaç gece ile oluşacak olan uyku kalite bozukluğu kabul edilebilir bir sınırdır. Bu   durumun en az 1 ay sürmesi gerekir. Aynı zamanda bu uyku bozukluğunun  bir başka uyku hastalığı nörolojik  hastalık, ilaç ve madde kullanımı  ile açıklanamaz durumda olması gerekir.

İNSOMNİ NEDİR?

İnsomni, yeterli zaman ve imkan olmasına rağmen tekrarlayıcı şekilde, uykuyu başlatmada  ve sürdürmede, kaliteli uyumada  zorluk yaşanmasıdır. Birçok alt grubu olduğu gibi  yetersiz uyku hijyeni de bir çeşit insomni sebebidir. Kötü uyku alışkanlığı, düzensiz uyku alışkanlığı, uyumsuz uyku davranışları, aşırı uyuklama vs. İşte hepsi yetersiz uyku hijyeni tanımlaması altında toplanabilen durumlardır. Peki yetersiz uyku hijyeni bir hastalık kabul edilebilir mi? 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap